Velkou synagogu čeká rekonstrukce

24. září 2019 11:40

Velkou synagogu v Plzni čeká rekonstrukce. Její součástí bude i oprava Rabínského domu, kde vznikne muzeum mikví, židovských rituálních lázní.

S ročním zpožděním začne za několik dnů rekonstrukce Velké synagogy v Plzni. Na renovaci kulturní památky z konce 19. století získala židovská obec významnou evropskou dotaci. Výběrové řízení se ale muselo opakovat, protože poprvé se nepřihlásila žádná firma. Restaurátorské a stavební práce přijdou na zhruba 100 milionů.

Nové jeviště i opravené štukové prvky

„Není tady původní osvětlení, pozlacení je zašlé a dřevěné prvky jsou poničené nebo schází,“ popsal stav stěn a stropu, které zdobí rostlinné a geometrické motivy, předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy.

Kromě dřevěných, kovových a štukových prvků se opravy dočká i jeviště. To slouží k mnoha kulturním akcím, které se zde konají. „Jeviště je provizorně předsazené před bimou (pozn. redakce: vyvýšené místo se čtecím stolkem), nově bude možné s ním vyjíždět nahoru a dolu, tím ale přijde synagoga o dvě přední lavice, tedy asi o 40 míst k sezení,“ uvedl Löwy.

Varhany se pro tentokrát opravy nedočkají

Naposledy se Velká synagoga renovovala zhruba před čtvrt stoletím. Ani tentokrát ale na některé plány nedojde. Projekt starý tři roky se totiž kvůli zdražení stavebních prací a materiálu musel upravit. „Když jsme nechali v roce 2016 připravit projekt, tak se cena opravy synagogy a rabínského domu pohybovala okolo 150 milionů,“ pokračoval předseda obce. Z finančních důvodů se tedy rekonstrukce musela zredukovat, například nebudou rekonstruovány varhany, jen se jejich část demontuje, aby mohl být opravený strop nad nimi.

Na nádvoří synagogy se nachází velmi zničený rabínský dům, z něj zůstane jen obvodové zdivo a bude zde obnovena rituální lázeň mikve (pozn. redakce: židovská rituální lázeň). Do budoucna zde vznikne expozice právě o historii, účelu a podobách mikví.

Do konce září si oba objekty převezme stavební firma a pro veřejnost se uzavřou. Výjimkou bude státní svátek 28. října, kdy si lidé můžou velkou synagogu naposledy před rekonstrukcí prohlédnout. Hotovo by mělo být za dva roky.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio