Věra Nosková: Něco se musí stát. Příběh o vztahu stárnoucí matky a dospělé dcery, které byla zatajena existence i zájem otce

30. říjen 2022

Povídka Věry Noskové Něco se musí stát vyšla v povídkové knize s názvem Divné dny: Láska v pěti novelách, kterou vydalo nakladatelství Hejkal v roce 2016. Vedle Věry Noskové do ní přispěly Hana Pražáková, Etela Farkašová, Markéta Hejkalová a Eva Tvrdá.

Čte: Hana Franková
Napsala: Věra Nosková
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň v roce 2022

„Maruš věděla jedno, mužskej v jeho věku má mít nějaký majetek, postavení, je to vysvědčení jeho kvalit, potvrzení faktu, že se v životě neflákal! Ona je jen ženská, ale uměla se postarat o sebe i o dceru. Chce to ovšem potlačit falešný soucit. Ten její... Páni, to už je dávno! Neviděla ho snad už čtvrt století! Byl tenkrát nemocný, na žlučník se sice hned tak neumírá, ale z jeho záchvatů šel strach, ovšem ona na rozvodu trvala. Proč vlastně, na to už si moc nevzpomíná. No ale nevěnoval se jí ani malé Jaruš. Měl totiž náročné koníčky. Lítal na rogalu, potápěl se, věčně byl někde na letišti nebo lezl po horách. Byl letecký inženýr a hodně vydělával, na společný účet jí každý měsíc nasypal padesát tisíc. Ale ona chtěla někoho, kdo by ji uznával, chodil s ní mezi lidi, věnoval se rodině. Reprezentativní typ, ale i domácký.“

Věra Nosková se narodila v roce 1947 v západočeském Hroznětíně. Vyrůstala v jihočeských Strakonicích, od roku 1972 žije v Praze. Po maturitě na gymnáziu střídala pestré profese i zaměstnavatele, nejdéle byla učitelkou v mateřské školce. Po roce 1989 se stala novinářkou - začínala v Českém deníku a v roce 2002 končila v Hospodářských novinách, nejčastěji publikovala články popularizující vědu. Zároveň se věnovala psaní beletrie a práci v Českém klubu skeptiků Sisyfos, který v roce 1995 spoluzaložila s astrofyzikem Jiřím Grygarem.

Věra Nosková

Za román Bereme, co je (2005) byla nominována na cenu Magnesia litera, za Obsazeno (2007) na cenu Josefa Škvoreckého. V roce 2008 vydala román Víme svý, což je třetí díl její autobiografické trilogie o dětství a dospívání v neúplné rodině v době komunismu. Román Proměny zachycující období před listopadem 89 a krátce po něm získal v roce 2014 Cenu čtenářů České knihy. Věra Nosková má rodinné nakladatelství Klika, kde v posledních letech vydává i své vlastní knížky, především cestopisy – Nechte psa doma nebo (2016) Masajové krev a mlíko (2017). Věra Nosková spolupracuje už řadu let i s Českým rozhlasem, pro Český rozhlas České Budějovice píše a načítá Rozhlasové sloupky. Ráda cestuje po světě, fotí, zpívá a sjíždí řeky.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.