Veřejnost může po třech letech nahlédnout do jezuitského kostela v Klatovech

17. květen 2021 15:25, aktualizováno

Zhruba tříletá rekonstrukce jezuitského kostela v Klatovech se chýlí ke konci. I když by se měl kostel otevřít až v červenci, už dnes mohou lidé nahlédnout dovnitř. A to při online přenosu ze slavnostního požehnání.

Farář Jaroslav Hůlle

V Klatovech dnes slavnostně požehnají jezuitskému kostelu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Ignáce. Stane se tak za účasti mnoha hostů, za doprovodu trubačů hradní stráže a strahovského varhaníka.

Kostel má za sebou tříletou rekonstrukci. Sice tam ještě některé, hlavně restaurátorské, práce potrvají do července, kdy se kostel znovuotevře, ale už dnes lidé mohou nahlédnout dovnitř.

"Změnilo se tady hodně. Kostel má novou fasádu, všechny sochy jsou opravené. Nádherně prokoukly všechny fresky," popsal farář P. Jaroslav Hůlle. V kostele byly opraveny varhany. Rekonstrukce se dočkaly také dva oltáře, na tom třetím se ještě pracuje.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Ignáce v Klatovech

Na světě je nová kniha věnovaná rekonstrukci kostela. Je plná nákresů, fotografií a komentářů restaurátorů a historiků.

Online přenos z požehnání zrekonstruovanému kostelu Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech můžete sledovat dnes od 18 hodin na YouTube kanálu klatovské Televize FILMpro.

Roku 1636 se v Klatovech usadili jezuité, kteří se snažili převést protestantské obyvatelstvo na katolickou víru. Roku 1656 byly položeny základy jezuitského chrámu, staviteli byli Dominik Orsi a Carlo Lurago. Tři portály v čele kostela jsou dílem Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Kostel několikrát vyhořel, do současné podoby byl opraven po požáru v roce 1810. Chrám je 49 metrů dlouhý a 28 metrů široký, výška hlavní lodi je 23,4 metru.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio