Vesnicí roku Plzeňského kraje se stal Kamenný Újezd na Rokycansku

Do soutěže Vesnice roku se letos v Plzeňském kraji přihlásilo 23 obcí. I když vítěz byl jen jeden, cen se rozdalo několik.

Kamenný Újezd má 828 obyvatel. Porotu, která obce posuzovala, oslovil na Kamenném Újezdě bohatý společenský život, práce s dětmi, péče o obec i investice do její vybavenosti.

„Pochlubit se můžeme nejen naší krásnou obcí, ale třeba také nově postavenou školku. Máme novou, kašnu, kapličku, koupaliště, postavila se cyklostezka, dešťová kanalizace, opravili jsme hasičskou zbrojnici, postavil se tři čtvrtě kilometru dlouhý chodník z Hrádku do Rokycan a teď děláme druhou etapu vodovodu za pilou. U nás se prostě stále něco děje,“ popsala starostka Jarmila Vaňourková, která měla z výhry upřímnou radost.

Podle ní je to nejen úžasný pocit, ale zároveň i závazek, protože při postupu do celostátní soutěže Vesnice roku, musí všem Kamenný Újezd ukázat, že za to opravdu stojí a zlatou stuhu si zaslouží.

Vesnice ostužkované mnoha barvami

Kromě zlaté stuhy pro vítěze se udělovali i další ceny. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získala kdysi černá hornická obec Tlučná na severním Plzeňsku. Za posledních několik desítek let se ale podle jejího místostarosty Jana Opla proměnila k nepoznání.

„Když si srovnáte fotografie před 20 lety a dnes, tak ta změna je obrovská. Tlučná se stala vyhledávaným místem pro život. Na ploše tři a půl hektaru se nám teď s pomocí dotace z ministerstva životního prostředí podařilo realizovat lesopark, který chceme nadále rozšiřovat. Snažíme se, staráme se a je to opravdu vidět,“ uvedl Jan Opl.

Modrá stuha za společenský život a s ní odměna 600 tisíc korun patří Pačejovu na Klatovsku a Bílou stuhu za činnost mládeže dostal Újezd u Svatého Kříže na Rokycansku.

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu připadla Rakové na Rokycansku. Jak potvrdil její starosta František Bůcha toto spojení funguje už několik let skvěle: „Nespolupracujeme jen se zemědělským podnikem, ale také se včelaři a s myslivci. Na našich obecních pozemcích jsou pastviny, včelaři tam mají včely a myslivcům se daří chovat zajíce, kterých je málo.“

Zlatá cihla také potěší

Vedle stuh se udělovaly také zlaté cihly v programu Obnovy venkova. Ty získaly obce Chotěšov, Všekary a Hlince. Cena hejtmana Plzeňského kraje patří pro letošek obci Rabí. Příchovice dostaly Cenu Rady Plzeňského kraje. Diplomy za moderní knihovnické a informační služby, za vzorné vedení kroniky, za spolkový život a občanskou společnost, za květinovou výzdobu dostaly obce Bezdružice, Buková, Staré Sedliště a Řenče.

Vítězné obce krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Vítěz celostátního kola bude vyhlášen na Jarmarku venkova v Luhačovicích dne 15. září. Vítěz získá finanční odměnu, formou dotace, od Ministerstva pro místní rozvoj a vůz na dva roky zdarma od partnera letošního ročníku soutěže Škoda Auto.

autoři: jnm , jik
Spustit audio