Vesnicí roku v Karlovarském kraji je Šabina

14. červenec 2006

Titul Vesnice roku 2006 v Karlovarském kraji převezme Šabina na Sokolovsku. Obec s necelými třemi stovkami obyvatel současně obdrží z krajského rozpočtu odměnu 45 000 korun a Zlatou stuhu. Dalších sedm obcí obdrží od kraje různě vysoké částky za úspěch v kategoriích Objev roku nebo Obec pro 21. století. Ceny budou obcím předány patrně koncem srpna, nebo počátkem září.

Karlovarský kraj letos vyhodnotil soutěž vesnice roku již popáté. Do soutěže bylo na základě podaných přihlášek zařazeno 24 obcí z kraje. Pak přišla ke slovu krajská hodnotitelská komise. Podkladem pro hodnocení soutěžících obcí byl obsah materiálů doložených jako součást přihlášky do soutěže. Důležitá byla i osobní prezentace obcí jejich zástupci při debatě s hodnotitelskou komisí. Součástí hodnocení byly i prohlídky obcí.

Logo

Kromě vítězné Šabiny převezme ocenění Královské Poříčí na Sokolovsku, a to hned dvakrát. Obdrží diplom za vzorné vedení obecní knihovny a obecní kroniky. To znamená dvakrát po 20.000 korunách. Po 15.000 korunách získaly tři obce. A to Merklín na Karlovarsku za Obec jako pospolitost, Staré Sedlo na Sokolovsku jako Obec partner a Krásná na Chebsku jako Obec pro 21. století. Desetitisícové odměny náleží Božičanům na Karlovarsku za květinovou výzdobu. Stejnou částku převezmou Vysoká Pec a Děpoltovice z Karlovarska, které se staly shodně Objevem roku.

Logo

Karlovarský kraj ještě udělil stuhy, k nimž finanční odměna z rozpočtu Karlovarského kraje nenáleží. Tyto obce odmění ministerstvo pro místní rozvoj. Modrá stuha za společenský život patří Hájku z Karlovarska, Bílá stuha za činnost mládeže Dolnímu Žandovu z Chebska a Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí Třebeni z Chebska.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio