Větší zájem o půjčování kol evidují letos cyklopůjčovny Českých drah

22. červenec 2020 10:35

Ve stanicích po celé republice České dráhy provozují 75 půjčoven. Ty byly od března kvůli epidemii koronaviru uzavřené a znovu obnovily provoz až v polovině června. Od té doby je ve srovnání s minulými roky využívá stále více lidí.

Například půjčovna kol na plzeňském hlavním vlakovém nádraží má k dispozici celkem devět kol. Dvě mužská, dvě ženská, jedno dětské, dvě elektrokola a z Klatov je možné v případě zájmu dovézt i dvě koloběžky. Přednostka stanice Jitka Hudečková Českému rozhlasu řekla, že v loňském roce zde půjčili přibližně 90 až 100 kol. Letos od poloviny června evidují 17 výpůjček a mají i řadu rezervací. Zároveň uvedla, že nárůst zájmu o půjčování kol zatím není v Plzni nijak výrazný.

Podle manažerky projektu ČD Bike Jany Rotreklové se kola více půjčují spíše v regionech jako jsou jižní Čechy nebo jižní Morava. Zároveň manažerka dodala, že vyšší zájem o půjčování kol je z části způsobený i pandemií koronaviru, protože řada Čechů letos nebude trávit dovolenou v zahraničí, ale vydá se poznávat krásy České republiky, a to třeba i na kole.

Stačí zarezervovat a můžete vyjet poznávat krásy naší země

V případě, že se někdo rozhodne zapůjčit si v některé půjčovně Českých drah kolo, musí si ho nejprve zarezervovat. A to prostřednictvím webových stránek nebo mobilní aplikace, kde si vybere stanici, na které si kolo chce vyzvednout. Potom už stačí zajít do půjčovny, sepsat smlouvu o půjčení a zaplatit vratnou kauci. Délku půjčení si každý klient půjčovny určuje sám.

Zdarma si také můžete kolo uschovat ve vybraných stanicích vybavených úschovnou zavazadel. Půjčené kolo se následně nemusí vracet v místě, kde jste si ho vypůjčili, lze ho většinou po domluvě vrátit i v jiných stanicích, kam opět můžete dojet vlakem bez placení přepravného za vypůjčené kolo.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio