Víc času a možnost pracovat - to jsou největší výhody domácí dialýzy, říká první pacientka na Plzeňsku

11. září 2016

Lidé s poruchami ledvin, kteří potřebují pravidelně čistit krev, stráví každý týden na dialyzačním křesle v nemocnici 15 hodin. Od roku 2015 ale česká legislativa umožňuje pacientům stejnou proceduru provádět doma bez asistence lékařů a zdravotních sester. Jako první využila tuto možnost na Plzeňsku Věra Fialová.

Pro domácí hemodialýzu musí pacienti splnit tři podmínky. Tou první je, že s pacientem musí po dobu čištění krve někdo být doma. Druhou podmínkou je, že musí jednou měsíčně absolvovat dialýzu v Dialyzačním středisku a tou poslední je, že pacienta jednou za měsíc doma navštíví sestra.

„Na dialýzu chodím již sedm let. Od té doby co mi přestala fungovat ledvina,“ řekla Věra Fialová. Ta už půl roku jako první pacient v Česku používá domácí dialýzu.

„Největší výhodou je úspora času a to že můžu normálně pracovat. Také to, že díky kratším a častějším dialýzám nejsem tak unavená. Dokonce můžu sníst i nějaké ovoce, zeleninu nebo se víc napít, to před tím nebylo možné“ dodává paní Věra

Do základního a nejdůležitějšího vybavení domácích přístrojů na dialýzu patří křesílko, monitor, osmóza a detektor krve. Kvůli domácí dialýze musela paní Fialová udělat velké úpravy a to především v elektroinstalaci.

Jedenkrát v měsíci pacienta doma navštíví odborná sestra

„Jde především o kontrolu kvality celého procesu, zda vše funguje, tak jak má. Zjišťujeme, zda nepotřebuje nějaký materiál nebo jak se cítí a to nejen fyzicky ale i psychicky,“ vysvětluje Eva Schlachtová, zdravotní sestra z Dialyzačního střediska v Plzni.

Zleva MUDr. Lada Malánová, Věra Fialová a Eva Schlachtová

Zaškolit pacienta k používání přístrojů doma trvá přibližně osm týdnů. Před každým ošetřením, musí pacient, přístroj zkontrolovat sám. Jednou měsíčně potom provede servis speciální technik.

„Tato metoda je, vzhledem k podmínkám, které musí pacient splnit, vhodnější spíše pro mladší a aktivnější pacienty,“ doplnila Lada Malánová, vedoucí lékařka Dialyzačního střediska v Plzni.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio