Village People: YMCA

12. květen 2022

Mládežnická organizace YMCA, u nás známá pod označením Imka, je nejstarší a největší mládežnickou organizací na světě.

Organizace YMCA sdružuje více než 58 milionů lidí ze 119 zemí světa. Byla založena v 19. století v Londýně a své aktivity nabízí všem mladým lidem bez ohledu na rasu, pohlaví, vyznání, sociální postavení, fyzické i duševní schopnosti. Co má však tato, zjevně úctyhodná organizace společného s bizarním sdružením, jehož členy jsou kovboj, indián, policista, stavební dělník, voják a motocyklista?

Ymka, nebo chcete- li YMCA, je opravdu organizací založenou na snaze rozvíjet u člověka ducha i tělo, ale také jedna z nejpopulárnějších skladeb v oblasti taneční hudby. Vyšla v r. 1978, prodalo se jí více než dva miliony výlisků a získala ocenění platinová deska. Jen v Anglii se jí za jeden den prodalo 150 tisíc. A tímto fenomenálním úspěchem se může pochlubit právě ono podivuhodné, výše uvedené sdružení zpěváků, které od sedmdesátých let znají lidé pod názvem Village People. Skladba YMCA je uvedená na sedmém místě v seznamu 100 nejlepších tanečních písní 20. století. Je populární na večírcích, sportovních akcích, svatbách a dalších společenských akcích.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.