Vinné sklepy Plže v Petrově patří mezi nejstarší stavby lidové architektury. Zvou i na ochutnávku

29. srpen 2023

V Petrově na Hodonínsku na jižní Moravě si na své přijdou nejen milovníci vína, ale i obdivovatelé lidových staveb. Obdivovat zde mohou soubor unikátních vinných sklepů Plže s mnohasetletou tradicí. Několik uliček bílo-modře malovaných sklípků zachovává jedinečnou atmosféru vinařské oblasti. V současnosti sklepy slouží k prezentaci místních vinařů a prakticky každý den má alespoň některý ze sklípků otevřeno.

Historie vinných sklepů Plže začíná přibližně v 15. století. Petrov leží v místě, kde se kdysi střetávaly Uhry s Velkou Moravou a Turci s obránci Moravy. Aby se během válečných střetů měli místní lidé kde ukrýt, začali hloubit díry do země. Později tyto prostory využívali k uskladnění úrody a nakonec v nich začali vyrábět i víno.

Dnes už se tu víno nedělá. V současnosti zde vinaři své produkty pouze prezentují. Do sklepů totiž není zavedený vodovod, ani kanalizace a současným přísným hygienickým podmínkám pro výrobu vína by tak nevyhověly.

Soubor vinných sklepů Plže tvoří na osm desítek sklípků v několika uličkách se dvěma náměstíčky. Průčelí sklepů jsou vyvedena v bílé barvě s modrou podezdívkou. Některá průčelí navíc zdobí barevné lidové ornamenty. Jedinečnou vinařskou atmosféru doplňují příležitostné folklórní a vinařské akce. Za tímto účelem je na jednom z náměstíček vybudovaný i taneční parket.

Malebné vinné sklípky jsou jedněmi z nejstarších ukázek lidové architektury u nás

Název Plže vznikl podle místostarosty Petrova Ladislava Krůtila (SNK) nejspíš podle místního výrazu pro díru v zemi vzniklou kutáním a hloubením, která se pak využívala jako sklípek. Jiné zdroje uvádějí, že se tak areál jmenuje proto, že se na tomto místě hojně vyskytují hlemýždi.

A v minulosti se tu vyskytli i filmaři. Pozorný divák jistě pozná sklípek, ve kterém se natáčel film Jak básníkům chutná život režiséra Dušana Kleina. Těm méně pozorným můžeme napovědět, že jde o vinný sklep č. 23.

Sklep č. 23, ve kterém se natáčel film Jak básníkům chutná život

Vinné sklepy Plže jsou přístupné po celý rok. Prakticky vždy se najde několik vinařů, kteří pro návštěvníky otevřou svůj sklípek a nabídnou k ochutnávce něco ze své produkce. Areál ale čeká velká proměna. V říjnu 2023 začnou opravy cest, mobiliáře i inženýrských sítí. U areálu vznikne také nové návštěvnické centrum. Hotovo by mělo být koncem roku 2025. Sklepy ale budou po celou dobu rekonstrukce přístupné.

Spustit audio