Vintířova stezka na Šumavě bude nově a přehledně značená

22. listopad 2019 14:35
Zprávy

Češi a Němci v Bavorsku a na Šumavě znovu proznačí přeshraniční Vintířovu stezku. Připomene osobnost mnicha a poustevníka Vintíře, který šířil na našem území křesťanství.

Přehledně značená bude v dohledné době takzvaná Vintířova stezka. Turistická cesta prochází bavorsko-českým příhraničím a odkazuje na křesťanského mnicha a poustevníka Vintíře. Ten v této oblasti na přelomu 10. a 11. století působil a zemřel. Stezka je po desítkách let zanedbaná, a proto se ji plzeňské hejtmanství spolu s bavorskými partnery rozhodlo znovu proznačit.  

V Německu bude obnoven úsek z kláštera Niederalteich, odkud k nám Vintíř přišel. „Místem napojení je hraniční přechod Gsenget, vede přes Prášily na Dobrou Vodu, přes Annín do Sušice, na Horažďovice, až do jižních Čech do Blatné,“ popsala český úsek Klára Růžičková z Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje.

Stezka zavede turisty na symbolická místa

Turisty stezka zavede třeba na horu Březník, kde měl Vintíř poustevnu, do Dobré Vody, kde je kostel zasvěcený svatému Vintíři. Můžeme si představovat, že tudy opravdu i Vintíř chodíval a šířil mezi lidi křesťanství.

„Cesta také poskytne krásnou krajinu charakteristickou pro Šumavu a šumavské podhůří. Prakticky využíváme značené trasy Klubu českých turistů, ale snažili jsme se tu trasu obohatit takzvanými symbolickými místy,“ vysvětlila Růžičková. Kolem cesty se také chystají organizátoři vysadit několik jabloní, což je strom právě pro tohoto světce charakteristický.

Přehledně a bez mobilu v ruce

Podle Lenky Křížkové z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje je cílem, aby stezka, která už existuje, byla více přehledná. „Jasně se ukázalo, že ačkoliv ta Vintířova stezka u nás žije a lidé o ní vědí, tak v terénu se turista ani poutník orientovat nemůže. Bylo důležité ji vyznačit, aby mohli lidé jít a nemuseli neustále vytahovat mobilní telefony a dívat se, kde jsou,“ řekla.

Agentura pomáhala trasy propojit. „Navrhli jsme v určitých částech, které byly nejasné, kudy přesně jít. Celou trasu jsme prošli a zmonitorovali, jaká je infrastruktura, jak funguje značení, jak se člověk v terénu může pohybovat,“ popsala Křížková. Dodala, že by si přála, aby si lidé oblíbili dálkovou pěší turistiku. „Přináší víc než jen fyzický odpočinek, je to primárně o jakémsi duchovním relaxu,“ myslí si.   

Příští rok začnou práce

Projekt běží rok. Zatím jsou hotové studie, příští rok začnou práce na samotné stezce, kde vznikne nové značení, budou osazené informační cedule a u cest se objeví jabloně. Pak bude zapotřebí vytisknout mapy, udělat webové stránky a o stezce informovat turisty a poutníky. Ti začnou po stezce chodit nejpozději v srpnu 2021.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio