Vintířovu stezku na Šumavě ozdobila skleněná socha

12. červen 2022 15:35, aktualizováno

Skleněná socha svatého Vintíře od Vladimíry Tesařové byla slavnostně odhalena nedaleko Annína. Stojí na 162 kilometrů dlouhé Vintířově stezce.

Skleněná socha svatého Vintíře od Vladimíry Tesařové

Putování, rozjímání, vnímání šumavské přírody i věcí dávno minulých. To vše nabízí právě dokončená Vintířova stezka, která připomíná odkaz šumavského poutníka. Stezku upravil Plzeňský kraj ve spolupráci s bavorskými partnery a městem Hartmanice. Pomyslnou tečkou před jejím otevřením bylo odhalení světcovy sochy nedaleko Annína.

Turisté si mohou projít kraj Bavorského lesa, Šumavy a šumavského podhůří, vydat se podél břehů zlatonosné Otavy a cestou si připomenout poutníka a poustevníka svatého Vintíře. Možná právě po těchto místech chodíval a žil na přelomu 10. a 11. století. Slavnostní otevření poutní trasy bylo spojeno s odhalením skleněné sochy od Vladimíry Tesařové, jež vytvořila také skleněný oltář v kostele sv. Vintíře v Dobré Vodě.

„Je to kompoziční sklovina, ve které je 15 % olova, a ta je vždycky těžká, krychlový decimetr váží třeba tři kila,“ popsala výtvarnice. Podoba světce prý vychází z jejích představ. „To nějak vyplyne, udělám tvář, a pak ji několikrát předělám. Asi to nebyl žádný šereda, představuji si ho jako silného chlapa, který na tom musel být fyzicky dobře, protože v době, kdy se lidé nedožívali tak vysokého věku, se dožil devadesátky,“ uvažovala. „Takže na rozdíl od nás, kteří jsme tady dnes supěli do kopce, on chodil po těch horách neustále,“ myslí si sochařka.

Vyžití pro děti, rozjímání pro dospělé

„Vintířova stezka je dálková poutní trasa, je rozdělená na takové jednodenní etapy, plus jsme k ní vybudovali takové výletní okruhy pro rodiny s dětmi,“ popsala vedoucí oddělení cestovního ruchu Plzeňského kraje Ilona Šnebergerová s tím, že malým návštěvníkům zpříjemní cestu třeba poustevna pod Březníkem, smyslové chodníčky, nebo aplikace Skryté příběhy.

Skleněná socha svatého Vintíře od Vladimíry Tesařové

„Vintířova cesta vede v podstatné části po vyznačených trasách,“ informoval předseda rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek. „Trasy byly vybaveny novými směrovkami, které mají v záhlaví právě označení Vintířova stezka, a po nich se turisté dostanou přes všechna ta místa, kterými stezka prochází,“ dodal. Trasa začíná v bavorském Niederaltaichu, měří 162 kilometrů a končí v Blatné. Tam navazuje na stezku Via Nova, po které mohou lidé dojít až do Prahy, kde je v Břevnovském klášteře svatý Vintíř pochován.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio