Vítání občánků obcím takřka znemožnil zákon. Budoucnost by mohla přinést zjednodušení

6. červen 2015

Některé obce se stále snaží udržet tradiční akce jako je slavnostní vítání občánků nebo blahopřání jubilantům. A to i přes to, že už nemohou plně využívat registry obyvatel. V Klatovech se to rozhodli vyřešit po svém.

Zákony někdy dokáží pěkně zamotat hlavu, to je známý fakt. I když vznikají v dobré víře, v praxi občas působí komplikace. To je i případ zákona o ochraně osobních údajů. Má zabránit tomu, aby někdo neoprávněně využíval naše osobní data. Jeho platnost hodně zkomplikovala práci například obecním kronikářům.

„Bohužel kronikáři, vždycky když chtějí napsat jakýkoliv osobní údaj, tak musí kontaktovat konkrétní žijící osobu a ta musí dát ověřitelný souhlas s uvedením těchto osobních údajů v kronice. Dělá se to formou písemného souhlasu," potvrdil metodik kronikářství Tomáš Hromádka.

Pokud má mít kronika smysl a hodnotu, potřebuje kronikář takových souhlasů opravdu hodně. Problematika osobních údajů se týká všech žijících osob. Zákon na ochranu osobních údajů a také norma upravující využívání základních registrů jsou překážkami i pro organizování přivítání občánků nebo blahopřání jubilantům. V Klatovech by ale jubilanti o blahopřání od města přijít nemuseli, stačí, když se sami přihlásí.

„Máme problém získávat data ze základních registrů, což navazuje na stanovení zákona o ochraně osobních údajů. V základních registrech jsou kompletní data o občanech, ke kterým my máme přístup, ale neumožňuje nám to získat ucelenou sestavu o jubilantech nebo o nově narozených dětech," řekl vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu Klatovy Milan Jarošík.

Naději úředníkům přináší novela zákona o obcích

Klatovy už samy oslovily jubilanty, aby se přihlásili a radnice jim tak mohla k jubileu popřát. Podobně to funguje i v případě nově narozených dětí. Přímo na matrice je pro rodiče připravena přihláška, pokud ji vyplní, přihlásí se tak k slavnostnímu vítání občánků. Zájem je zatím velký, hlásí se téměř všichni a podobné to je i v případě jubilantů. Podle klatovské matrikářky Šárky Červené to potvrzuje jejich reakce na uvedenou výzvu.

„Během prvního týdne od uveřejnění se nám ozvalo již přes dvacet zájemců a požádali nás, abychom je navštívili, popřípadě, že mají zájem o gratulaci od města."

Do budoucna je ale jistá naděje, že by se měl postup v takovýchto situacích opět zjednodušit. Parlament má totiž projednávat novelu zákona o obcích. Tam by mělo být výslovné ustanovení o tom, že obce mají možnost získávat tato data a mohou tedy svým jubilantům popřát. Novela zákona by měla platit od listopadu a díky ní by se slavnostního vítání občánků i blahopřání jubilantům vrátilo do starých kolejí. Obecním kronikářům ale novela žádnou úlevu v jejich práci nepřinese.

autoři: sch , en
Spustit audio