Víte, jak skladovaly citrony naše babičky?

S vyzrálým, voňavým a šťavnatým citronem můžeme dodat chuť nejen čajům, ale také salátům, omáčkám, pomazánkám a dezertům. Citrony ovšem bez správného skladování velmi brzy zhnědnou, zplesniví nebo vyschnou. 

Dnes citrony jednoduše skladujeme v lednici, ale naše babičky tuto moderní vymoženost neměly. A tak, když se k citronům dostaly, musely je nějak uskladnit i bez lednice.

Každý jeden kus citronu zabalily do velké vrstvy papíru a všechny zabalené kousky společně uložily do kameninového hrnce. Potom ještě všechno zasypaly solí a uložily do chladu. Věřili byste, že takto uskladněné vydržely i měsíce? Je to opět jeden z důkazů, jak byly naše babičky vynalézavé.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio