Vladimír Páral oslaví 90. narozeniny. Mariánské Lázně mu k jubileu udělí čestné občaství

28. červenec 2022

Zanedlouho oslaví své 90. narozeniny spisovatel Vladimír Páral, který si v posledních letech oblíbil Mariánské Lázně natolik, že jsou pro něj druhým domovem. 

Vladimír Páral se narodil v roce 1932 v Praze, dětství prožil v Brně. V Pardubicích pak absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou a ve dvaadvaceti letech se stal nejmladším inženýrem v republice. Třináct let pak pracoval v různých průmyslových závodech v Liberci, Jablonci nad Jizerou, Plzni a nakonec v Ústí nad Labem.

Z prostředí továren se přesunul ale ke knihám. Dnes je považován za nejvýznamnějšího představitele novodobé české sociologické a civilizační satiry, který ve svých nejlepších dílech tíhl k žánru společenského románu. Patří také ke klasikům české sci-fi.

Od roku 1995 bydlí střídavě v Praze a v Mariánských Lázních. V srpnu v roce 2017 položil Páral v Mariánských Lázních základní kámen Stezky spisovatelů. Naučná trasa má připomenout významné spisovatele, kteří zde bydleli a tvořili.

Čtěte také

Autor knih Veletrh splněných přání, Katapult či Milenci a vrazi letos v srpnu oslaví 90 let. Ještě před zahájením festivalu Knižní lázně, který se koná od 29. do 31. července, chystá mariánskolázeňská radnice udělit Vladimíru Páralovi čestné občanství.

Spustit audio