Vojenský kemp při oslavách osvobození v Domažlicích ukáže život amerických vojáků

3. květen 2017

V Domažlicích vrcholí přípravy na oslavy osvobození města americkou armádou. Od čtvrtka až do soboty bude v zahradě pod chodským hradem k vidění vojenský kemp. Zájemci ho mohou navštívit všechny tři dny od 7 do 19 hodin. Letošní téma ale bude oproti loňsku trochu jiné.

„Na rozdíl od loňského kempu, který představoval vojenské ležení z roku 1945, se letos jedná o téměř současný kemp, který představí vojenské jednotky tak, jak bojovaly v roce 2001 v Afghanistánu, včetně vybavení, které se používá až do současnosti. Vidět mohou zmenšenou podobu kempu, včetně zdravotnické složky či polní kuchyně, a protože v loňském roce byl kemp hojně navštěvovaný dětmi, připravili si pro ně organizátoři airsoftovou střelnici,“ sdělila nám Kristýna Pinkrová z Muzea Chodska v Domažlicích.

Slavnosti vyvrcholí 5. května, tentýž den, kdy americká armáda přijela do Domažlic. Oslavy zahájí na domažlickém náměstí v pravé poledne přehlídka vojenské techniky. Hned po ní začne oficiální část programu. Od 12:30 do 13:00 bude probíhat položení věnců u pamětní desky na radnici, následovat bude hudební program a slavnosti vyvrcholí od 20 hodin koncertem big bandu Konzervatoře Jaroslava Ježka doprovázené promítáním historických fotografií z roku 1945 na věž domažlického kostela.

Domažlice přivítají vzácného čestného občana

Programu se zúčastní řada vzácných hostů, tím nejvzácnějším bude americký válečný veterán, který je od loňska také čestným občanem Domažlic. „Máme radost, že se zúčastní jeden z amerických veteránů, a to pan Geist, kterému je 92 let. Bohužel další dva, pan Duncan a pan Gilbert, letos nepřijedou, protože jim to neumožňuje jejich zdravotní stav. Přijedou ale jejich synové s doprovodem,“ upřesnil Zdeněk Novák, místostarosta města.

Hosté si společně s obyvateli Domažlic na náměstí Míru prohlédnou vzpomínkový konvoj. K vidění bude historická i současná vojenská technika. Vojenské přehlídky se zúčastní Military Car Cub Plzeň, který přislíbil zhruba 30 vozidel a také dvě vozidla z americké základny ve Vilsecku s doprovodem přibližně šesti amerických vojáků.

A oslavy osvobození v chodské metropoli skončí 8. května položením kytic u pomníků obětem nacismu a obětem světových válek.

autor: jik
Spustit audio