Voliči v karanténě nebo izolaci hlasovali ve volebních drive-in centrech

Ve středu hlasovali ve volbách do Poslanecké sněmovny lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. Volit mohli do 17 hodin z osobního auta na takzvaných drive-in centrech. V Plzeňském kraji jich bylo 8. Voliči při hlasování nesměli vystoupit z vozu a musí mít respirátor, doklad totožnosti a potvrzení o karanténě nebo izolaci.

Členové volební komise v drive-in centru v DEPU2015

Jedno ze stanovišť bylo například v Plzni v areálu DEPO 2015. Na volebním stanovišti drive- in dohlíželi na regulérnost voleb pracovníci krajského úřadu. Dodržovali přísná hygienická opatření. Oblečeni byli do ochranného obleku, rukavic, ochranného štítu a respirátoru. Napít, najíst či vykonat jinou potřebu bylo možné jen o vyhrazených přestávkách, po kterých bylo ale nutné se obléct do nového čistého obleku.

„Volit mohl každý volič, který je starší 18 let, který má potvrzení o karanténě nebo izolaci. Stačí i čestné prohlášení. Tady je okres Plzeň město plus přilehlé obce, které do okresu patří a obyvatelé Losiné v rámci referenda o betonárce,“ uvedla Irena Kroftová z krajského úřadu Plzeňského kraje.

Volba vyřízena rychle a bez komplikací

Jeden z voličů, který do areálu DEPO 2015 zavítal volit a nepřál si být jmenován, považuje tuto možnost jako užitečnou záležitost, protože jinak by musel zůstat v izolaci a volit by tím pádem nemohl. To by nechtěl, protože volil při každých volbách. „Líbí se mi, že nemusím ani vystoupit z auta a vše se odbaví velmi rychle a bez komplikací jen přes stažené okénko,“ uvedl.

Lidé na drive- in stanovištích volili až do 17 hodin. „Po skončení hlasování byly veškeré hlasovací schránky převezeny na krajský úřad. Zde budou zapečetěny a počkají až do soboty, kdy skončí volby. Oficiálně budou předány sčítací komisi, která výsledky hlasování sečte a předá Českému statistickému úřadu,“ uzavřel vedoucí odboru vnitřních věcí na plzeňském hejtmanství, Jan Nový.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio