Vraťte se k preventivním prohlídkám, apelují lékaři

21. květen 2021 12:50, aktualizováno

V době pandemie koronaviru lidé často odkládali preventivní prohlídky, například v klatovském mammocentru se ale objednávkový kalendář začíná znovu plnit.

Kvůli strachu z nákazy jsme v době koronaviru omezili veškeré sociální kontakty, ale i preventivní prohlídky u lékaře. Hlavně u onkologických a chronických onemocnění se může tento výpadek do budoucna projevit zanedbanými případy. Lékaři proto teď apelují, aby se lidé na prevence do ordinací vrátili.

Mamograf i ultrazvuk, obě vyšetření se doplňují

V klatovském mammocentru se už objednávkový kalendář začíná zase pomalu plnit. Podle radiologické asistentky Jany Šuhové teď udělají 50 mamografů za den. „Posíláme ženám pozvánky, na mamograf mají v rámci prevence nárok jednou za dva roky. „Po covidu se situace začíná pomalu vracet do normálu, máme asi devadesátiprocentní obsazenost kapacity,“ uvedl vedoucí lékař Mammocentra Klatovy Miloš Chroust.

Podle něj si na preventivní ultrazvuk mohou zajít i velmi mladé ženy. „Já jim to nevymlouvám, je to pro jejich klid. Doporučil bych vyšetření ženám už od třiceti let věku, nejlepší je, když se střídá ob rok vyšetření ultrazvukem a mamografem, každé z těch vyšetření má jiné výhody a vzájemně se doplňují,“ vysvětlil lékař.

Podle národního onkologického registru je v České republice každý rok diagnostikováno 7200 nových případů rakoviny prsu.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio