Všechny děti z ašského domova našly mámu a tátu

24. květen 2006

Všechny děti z ašského dětského domova pro děti do tří let se za posledních osm let vrátily do svých rodin, nebo našly rodinu náhradní. Navíc zde bylo díky anonymním porodům přivedeno bezpečně na svět 56 dětí. Žádné z nich v ústavu nezůstalo. To řekl novinářům ředitel domova Miroslav Rákos při přijetí u hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla. Právě za záchranu lidských životů anonymními porody byl Rákos vyznamenán Nadací Naše dítě titulem Zlaté srdce 2005. Ocenění za práci v péči o děti dostal i od kraje.

Podle Rákose se za posledních osm let, od doby, kdy je možné děti, o které není v České republice zájem, nabídnout k adopci do zahraničí, nestalo, že by z ašského domova odešlo některé z dětí do domova pro starší děti. "Průměrně k nám přichází asi 80 dětí ročně. Asi 50 se vrací zpět do vlastních rodin. Z těch 30 je asi polovina rychle umístěna do jiné rodiny, protože rodiče dají souhlas k adopci. Zbytek dětí musí čekat na rozhodnutí soudu," vyjmenoval Rákos.

Logo

Právě poslední část dětí by přitom mohla najít kvalitní domov daleko dříve. "Od doby, kdy k nám přijde, trvá zákonný proces i rok a půl. To je náš největší problém. Pokud by soudy tyto případy rozhodovaly přednostně, děti by našly domov velmi rychle," míní Rákos.

Část dětí, zejména romského původu nebo s lehčím postižením, nachází adoptivní rodiče v zahraničí. Za posledních osm let to bylo 18 dětí, 15 z nich skončilo v Dánsku, tři v Rakousku.

Logo

Ašský dětský domov se od letošního roku sloučil s karlovarským domovem pro děti do tří let. Podle hejtmana Pavla je práce domova příkladem, jak i přes legislativní problémy může péče o děti fungovat. "Stát v tomto případě ve snaze postarat se o všechny, zbytečně ztěžuje adopci, a tím i nalezení dobré rodiny pro děti," řekl Pavel.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio