Všeobecné vzdělání i veterina. V Plasích mají dva v jednom

14. březen 2024 09:10

Gymnázium a Střední odborná škola Plasy byly až do roku 2011 dvě samostatné instituce. Pak ale došlo k jejich sloučení. Budovy sice stojí samostatně, každá v jiné části Plas, ale mají jednu paní ředitelku.

Škola chová řadu zvířat

„Každá škola má svého zástupce a podle mě to šlape dobře. Sbor SOŠ a gymnázia je jednotný a na tom si zakládám. Letos k nám dorazilo 425 přihlášek, nejvíce na obor veterinářství. Je to 5x tolik, než můžeme přijmout,“ uvedla ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy Plasy Markéta Lorenzová.

Střední odborná škola má několik studijních oborů. Žáci si mohou své znalosti vyzkoušet i v praxi: „Máme tady garáže pro traktory, děláme pro studenty autoškolu. Zároveň jsou tady chlívky pro kozy, výběh pro koně, malá zvířata a okrasné ptactvo,“ řekl zástupce ředitelky pro SOŠ v Plasích Marek Tramba. Samozřejmě nechybí ani vyšetřovna, kde se žáci učí ošetřovat zvířata.

19. března bude škola navíc pořádat semifinálové kolo soutěže Mladý zemědělec.

Co na studium na této škole říkají studenti? Poslechněte si přiloženou reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.