Všeruby na Domažlicku prohrávají svůj boj s kamiony

7. červen 2017

Města a obce na západě Čech trápí projíždějící kamiony. Mnohatunová auta si často zkracují cestu, obvykle proto, aby se vyhnuly placení mýtného. Radnice si pak stěžují, že kamiony jezdí rychle, ničí silnice a ohrožují chodce. Do boje s kamiony vytáhly třeba Ejpovice, Kladruby nebo Všeruby na Domažlicku.

Přes Všeruby projede denně zhruba kolem 1 000 kamionů, někdy i 1 200. Kamiony sem míří přes Kdyni-Prapořiště, přes Všeruby míří do německého Eschlkamu a dále do německého vnitrozemí. „Za ty roky, co se s tím snažíme něco udělat, jsme neuspěli v ničem a nedocílili jsme žádné změny, naopak je situace rok od roku horší,“ řekl starosta Václav Bernard.

Na průjezd kamionů si stěžuje i zastupitelka a zároveň ředitelka všerubské základní školy Renata Reifová: „Máme budovu školy přímo u silnice. Je to stará budova a běžně zaznamenáváme otřesy podlahy. Co se týče bezpečnosti dětí, přecházení je velice nebezpečné. Sice tu je přechod, ale kamiony rozhodně 50 kilometrovou rychlost nedodržují. Psali se i petice, ale bohužel jsme zatím nebyli vyslyšeny.“

Nepomohl ani nový zákon

Podle starosty Václava Bernarda chtěly Všeruby využít nového zákona a omezit tranzitní dopravu. To jde v případě, že existuje bezpečná objízdná trasa a tak vedení města doporučilo trasu Klatovy, Kdyně, Domažlice a Folmava. Jenže bohužel podle vyjádření policie tato trasa není vhodná.

„Tady by se v podstatě přesunul problém ze silnic druhé třídy na silnice první třídy. Silnice 1/26 přes obec Babylon na bývalý hraniční přechod Folmava je vyhodnocena jako vysoce riziková. Dochází tam k častým smrtelným nehodám a je i značně přetížená,“ vysvětlila mluvčí policie Dagmar Brožová.

Přetíženost silnice a časté dopravní nehody byl i jedním z důvodů proč dopravní odbor nestanovil dopravní omezení. Dalším důvodem bylo podle vedoucího dopravního odboru domažlické radnice Jana Koše nenalezení jiné vhodné objízdné trasy.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Pavel Čížek slibuje zlepšení. Letos kraj opraví průtah přes Všeruby a kamionová doprava nebude obyvatele obce provozem ani hlukem už tolik obtěžovat. Starosta Všerub má ale obavy, že opravená silnice přiláká kamionů ještě více a zkratka přes Všeruby bude ještě oblíbenější. „Nejvíce by pomohlo budování obchvatů zkapacitnění hlavních tahů, které vedou ke komunikacím první třídy a k dálnicím. Myslím, že by také pomohlo, aby se nějakým způsobem vymáhalo udržení kamionů na silnicích první třídy a dálnicích, nebo zavedení poplatků pro používání komunikací druhých a třetích tříd,“ doplnil Václav Bernard.

Scházející obchvat je problém nejen Všerub ale také Babylonu a Domažlic.

autoři: lum , jik
Spustit audio