Vydejte se do Lurdské jeskyně, připomíná zázrak

19. září 2022

V Tachově na vrchu Vysoká nedaleko rozhledny je takzvaná Lurdská jeskyně, ve které najdete sošku Panny Marie.

Lurdská jeskyně v Tachově

Regionální průvodce Antonín Hříbal říká, že jde o uměle vyrobené dílo, které má připomínat starou legendu z francouzských Lurd. Tam se totiž podle pověsti v roce 1858 zjevila čtrnáctileté dívce Bernadettě Soubirousové sama Panna Marie. Na tom místě dívka pak našla špinavou kaluž, ze které pak začal pramenit potůček a tato voda byla pak považována za zázračnou a k místu začaly proudit davy lidí, doufajíce, že i oni se vyléčí a možná spatří Pannu Marii.

Posmrtný zázrak, tělo se nerozložilo

Legendu ještě více utvrdilo další znamení, když Bernadetta Soubirousová zemřela, její tělo vůbec nepodlehlo rozkladu, a to ani po sto letech. Při tom tělo není mumifikované, jen potřeno slabou vrstvou vosku a tímto způsobem se nedají zachovat vnitřní orgány a svalstvo. Právě tato neporušenost těla zůstává pro lidi pozoruhodným jevem a pro mnohé křesťany je právě toto znamením o nadpřirozených silách. K tomu přispívá i přes sedm tisíc nemocných, kteří se díky pramenu uzdravili. A kdo jste někdy slyšel píseň o Bernadettě, tak vězte, že původ písně je právě o této dívce z Lurd.

Tachovsko má dvě místa připomínající tento zázrak, zmiňovanou Vysokou a pak Vodní svět nedaleko obce Lesná. Tyto kapličky jsou tedy i raritou, byť jsou roztroušeny po celém světě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka