Vyprodaný Rytířský sál strakonického hradu ovládla skvělá nálada a vlnění v rytmu honky-tonk

11. březen 2024

První výjezd nové zábavné show Rozhlas jede za vámi je za námi. Show, která přibližuje, co všechno obnáší moderní Český rozhlas, odstartovala 7. března ve Strakonicích.

Do Jihočeského kraje Aleš Cibulka přivezl dva hosty: Naďu Konvalinkovou, herečku a porotkyni soutěže Pochoutkový rok, a vynikajícího hudebníka a moderátora Jana Smigmatora, kterého můžete slyšet na vlnách Dvojky v pořadu Klub Evergreen. Povídali si nejen o rozhlase, ale také o vztahu k tamnímu kraji. „Já to tu mám moc ráda. Jezdíme sem hlavně s divadlem,“ vyznává se herečka. Jakou roli hrál rozhlas v jejím životě? „Jezdívali jsme k babičce, kde jsme po obědě všichni povinně zalehli a pustila se pohádka. Později jsem poslouchala Kolotoč, potom jsem se stala fanouškem Mikrofóra.“

Jan Smigmator se postaral i o hudební část a vystoupil se svým klavírním doprovodem, Mikulášem Pokorným. „Ve Strakonicích jsem párkrát byl. Každé léto jsem měl speciální brigádu, jezdil jsem s cirkusem a zavítali jsme i sem.“ Také on má rozhlas spojený s nedělní pohádkou, která se vysílá dodnes. „Vždycky jsem si přál mít pořad v Českém rozhlase. Byl to můj sen a jsem šťastný, že už 14 let jsem součástí této rodiny.“

Ve vyprodaném Rytířském sálu strakonického hradu vládla skvělá atmosféra, strakonické publikum bylo fantastické a o překvapení nebyla nouze. Podívejte se na fotografie z akce:

Ředitelské poprvé

Za potlesku publika přichází generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Přiznám se, že potlesku si moc často neužiju, moc si toho vážím. Ve Strakonicích jsem úplně poprvé. A ten hrad mě fascinuje.“

Prozrazuje, že jako malý kluk chtěl být hercem, právníkem nebo lékařem. „Nic z toho nevyšlo, ale stát v čele rozhlasu je pro mě velká pocta a služba veřejnosti a instituci. A věřte, že to není klišé, ještě více jsem si to uvědomil loni, kdy jsme slavili 100 let. Není moc institucí, které se mohou pyšnit takovým výročím. A být v čele instituce, která sehrála obrovskou roli v roce 1945 nebo 1968, která je z mého pohledu v podstatě zárukou i demokracie a toho hezkého, co snad v té společnosti pořád ještě je, je pro mě čest.“

Strakonický hrad

„Rozhlas nikdy není bez posluchačů. Sám jsem vyrostl na Hajajovi, a když tatínek řídil, tak se poslouchala legendární Pozor, zákruta! To jsou asi moje první vzpomínky na rozhlas.“ Je velký podporovatel Četby na pokračování a audioknih a těší ho, že si je oblíbili i posluchači a jejich popularita stále stoupá. Český rozhlas se modernizuje, ale některé ikony, jako třeba nedělní pohádka nebo rozhlasové hry, si pořád drží.

„Leckomu se vybaví Radiožurnál, Dvojka, někomu Vltava a D dur. To jsou celoplošné stanice. Ale máme taky regionální a mladší dynamické, jako třeba Radiožurnál Sport. Součástí rozhlasu je také symfonický orchestr, Big Band, BROLN nebo dětský pěvecký sbor. Ta rodina je opravdu bohatá. Jsme takové stoleté miminko a stojím si za tím, že rozhlas je pořád mladou, dynamickou, moderní institucí,“ přibližuje generální ředitel.

Moderátor, nebo generální ředitel?

„Mezi posluchači a mezi lidmi jsem moc rád. Proto jsem moc rád, že tato show vznikla a těším se na ta setkávání. Mám rád zábavu, a to se tady naplnilo.“ Tato slova inspirovala Aleše Cibulku, který Reného Zavorala vyzval, zda by si vyzkoušel roli moderátora. Generální ředitel nezaváhal ani na okamžik. „Jsem pro, ten pořad konečně dostane nějaké grády. Pro tu chvíli vás pověřím vedením Českého rozhlasu. Plat sice nedostanete, ale tu pozici si užijte,“ vtipkuje novopečený moderátor.

A co by to bylo za show, kdyby nevyvrcholila společnou akcí. Nadšení diváci dostali do rukou bubínky, tamburíny nebo rumba koule a všichni si zazpívali píseň z dílny Suchého a Šlitra Honky tonky blues. „A nezapomeňte příště, 10. dubna 2024 v Kraslicích,“ těší se René Zavoral.

Chcete, abychom přijeli také do vašeho města? Napište nám na e-mail rozhlasjede@rozhlas.cz.

Celkem letos navštívíme osm míst. Výtěžek z akce putuje pořádajícímu místu. Ve Strakonicích částku ze vstupného převzal starosta Břetislav Hrdlička. Dalším městem jsou Kraslice. Podrobnosti a vstupenky >>

DAB rádia putovala odvážným dobrovolníkům

Na programu večera je také soutěž, kterou připravuje a moderuje Michal Jagelka. Ten z publika vybral tři dobrovolníky, kteří postupně odpovídali na pět (ne)záludných otázek. Nad správnými odpověďmi bděla porota ve složení Aleš Cibulka a pes, vipet Tobiáš.

Soutěžící, kteří se umístili na druhém a třetím místě, převzali z rukou generálního ředitele DAB radio a CD Jana Smigmatora. Vítězka, paní Jana, získala kromě DAB radia také vinyl Jana Smigmatora.

autor: djo