Vzácné varany plodožravé připravuje plzeňská zoo na rozmnožování

17. říjen 2022 14:16, aktualizováno

V Tropickém pavilonu v plzeňské zoologické zahradě žije varan plodožravý. Ještě před zhruba 50 lety se zdálo, že tento až metr osmdesát centimetrů dlouhý ještěr vyhynul. Pak ho ale znovu objevili na Filipínách. Aby bylo varanů plodožravých více, pokusí se chovatelé v Plzni připravit varany na rozmnožování.

Varan plodožravý žije na Filipínách. Jinde, kromě několika zoologických zahrad, ho však už nenajdeme. Jednou z nich je také ta plzeňská. Od ostatních varanů se liší tím, že kromě živočišné složky, kterou jsou třeba hlemýždi, krabi, ptáci a jejich vejce nebo pavouci, rádi požírají i zralé ovoce. V přírodě především plody pandanu, v zajetí si pochutnají na kuličkách hroznového vína.

Samec tohoto varana v plzeňské zoo měří okolo 1,50 metru. Na chovatele už jsou varani zvyklí. „On je možná můj kamarád, ale já jsem pro něj spíš někdo, koho toleruje,“ pousmál se chovatel plazů Tomáš Winkelhöfer. V teráriu se udržuje přes zimu 24 stupňů, přes léto kolem 28 stupňů.

Voren a Holčička se připravují na rozmnožování

V zoo žijí varani už tři roky. „Rádi bychom je příští rok rozmnožili, protože věk už na to mají,“ sdělil Tomáš Winkelhöfer. Roli v tom hraje i snížení teploty přes zimu, udržování většího sucha. Na jaře se zapne mlžící systém, začne se více kropit a varani se k sobě připustí.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio