Vzpomínka na chodského vypravěče Josefa Nejdla

7. červen 2021

Dne 15. května letošního roku nás navždy opustil Josef Nejdl z Mrákova. Výrazná osobnost chodského folkloru, která se nesmazatelně zapsala do dlouhé řady lidových kumštýřů Chodska.

Josef Nejdl, dlouholetý vedoucí Chodského souboru Mrákov

Tanečník, moderátor, vypravěč chodských poudaček, vedoucí Chodského souboru Mrákov a v neposlední řadě také někdejší ředitel domažlické pošty. To všechno byl Josef Nejdl z Mrákova. Narodil se 28. 12. 1941 v Mrákově, ve stavení, kde se dodnes říká „ve vile“. Jeho otec Adam dělal v Mrákově listonoše a matka šila chodské kroje v Chodovii. Josef Nejdl vystudoval v Domažlicích jedenáctiletku, a jelikož mu tehdejší politickou garniturou nebylo doporučeno ve studiích pokračovat, musel se zapojit do pracovního procesu. Celý svůj pracovní život zasvětil, možná i díky otci listonoši, poště. Nejprve dělal v Plzni na nákladové poště, poté poštmistra v Domažlicích, na Okresní správě spojů a nakonec to v roce 1991 dotáhl až na ředitele domažlické pošty. Tuhle váženou funkci vykonával až do svého odchodu do důchodu v roce 2003.

Život zasvěcený chodskému folkloru

Dá se říci, že celý jeho život byl prostoupený chodským folklorem. Jakmile se totiž vrátil z vojny, stal se členem Chodského souboru Mrákov. V roce 1986 pak převzal vedení souboru po Janu Hofmannovi a s klidem a pohodou sobě vlastní zastával tuto funkci až do roku 2017, kdy předal žezlo svému synovi Josefovi. Souborová práce ho také dovedla ke konferování nejrůznějších pásem nebo pořadů a to nejen v Mrákově na Chodské hyjtě, ale i v Domažlicích, Strakonicích nebo ve Strážnici. Všude tam byl Josef Nejdl oblíbeným moderátorem, kdy v roli jakéhosi vesnického bodrého stryjčka bavil v rodné bulačině nadšené publikum.

Josef Nejdl ale nezahálel ani v penzi. Kromě průvodcovství v Muzea Chodska v Domažlicích pořádal pro přátele výlety po okolí s poutavým vyprávěním. V malé chaloupce u Bílků připravoval literární večery z historie obce Mrákov. Se svojí manželkou Marií vedli souborovou i obecní kroniku. Zkrátka byl činorodým do posledních dnů svého života. Josef Nejdl byl skutečně veselým člověkem a tak na něj většina z nás bude i vzpomínat.

autor: Josef Kuneš | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio