Vzpomínka na Vítězslava Vávru

14. červenec 2021

Byl dívčím idolem začátku 80. let. 195 centimetrů vysoký bubeník a zpěvák s něžným hlasem Vítězslav Vávra shlížel z plakátu v nejednom holčičím pokojíčku. Před dvěma týdny všechny zaskočila zpráva o jeho smrti.

V teenaegerovském věku už hrál se skupinou Hills a potom spoluzaložil skupinu Ges. To už ho však objevil Petr Hannig a přetáhl ho do své skupiny Maximum. Vítězslav Vávra tehdy ještě pouze bubnoval a jak Petr Hannig vzpomíná, měl výborný rytmus. A protože i skvěle intonoval, začal zpívat. Buď sólově, nebo v duetech s Lenkou Kořínkovou, odmítal ale stát před kapelou. Bylo mu 27 let, když nazpíval píseň o dívce Glorii, a ze dne na den se z něj stala hvězda. A pak přišly další hity - Citronová holka nebo Dívka z heřmánkové návsi. Vítězslav Vávra pak založil vlastní skupinu Monogram.

Po revoluci se na něj jako na mnoho jiných zapomnělo, a tak se živil, jak se dalo. Kromě jiného si s kamarádem otevřel restauraci. Po celý svůj život nebyl právě vzorem zdravého životního stylu. Zemřel ve svých 68 letech na rakovinu plic. Zpívající bubeník Vítězslav Vávra byl třikrát ženatý, jeho druhou manželkou byla Věra Špinarová.

Připomeňme si ještě další jeho hity – Holky z gymplu, Správné holky hlaste se, Dívky z diskoték, Konec prázdnin.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.