Waldemar Matuška: Na koníčka si vyskočím

Začátkem 70. let vznikla celá deska lidových písniček, která nesla název „Waldemar Matuška zpívá lidové písně z celého světa“. S citem a vkusem aranžéra, který svoji práci ovládá bravurně, tyto písně upravil Václav Hybš a zároveň Waldemara se svým orchestrem ve všech písních doprovodil.

Loch Lomond, Avignonský most, John Brown, Prstýnek z lásky, Mám tam boudu dřevěnou nebo Modrý sarafán – to jsou jen některé známé lidové písně z celého světa v podání Waldemara Matušky. Do českého prostředí je nenahraditelným způsobem uvedl textař Ivo Fischer. Začátkem 70. let vznikla celá deska lidových písniček, která byla nazvaná Waldemar Matuška zpívá lidové písně z celého světa. Najdete na ní celkem 22 písní.

V koncertování a nahrávání desek byl v 70.letech Waldemarovým hlavním partnerem právě Václav Hybš se svým orchestrem. Dvorním textařem, autorem scénářů pro koncertní vystoupení i scénáristou jeho TV recitálů Dobrý večer s Waldemarem, Stará láska nerezaví a Co neodnes čas se stal Ivo Fischer. Waldemar Matuška dokonce na jeden čas zakotvil u lidových písniček, které se pro něho později staly jediným záchranným stéblem po emigraci do Spojených států amerických.

Je málo známo, že měl talent na řeči. Od dětství byl dvojjazyčný, jeho maminka byla Rakušanka, takže mluvil perfektně německy. Nikdy však nechtěl zpívat jinak než česky, aby nemusel zpívat rusky. Alba lidovek natočil i po emigraci do Ameriky, mezi krajany o ně byl obrovský zájem. Snad nejtrefněji vyjádřil Matuškovu zemitost ve zpěvu malíř Zdeněk Burian, který mu napsal toto věnování: „Waldemaru Matuškovi, který zpívá, jak chlap zpívat má“.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.