We Are The World - píseň, která pomohla hladovějícím

Letos je to už 35 let, kdy některé země Afriky postihlo katastrofální sucho a následný hladomor. Milióny lidí opustily své domovy a až tisíce z nich včetně malých dětí denně umíraly žízní a hlady, aniž se dočkaly významnější mezinárodní pomoci. A tehdy vznikla myšlenka pomoci písní, protože účinným prostředkem pro získání peněz pro bohulibé účely jsou i charitativní písně.

Písně pomáhají. Někomu udělají radost, jinému pomohou k tělesné aktivitě, mohou i ulevit od nahromaděných emocí, písničku můžeme někomu poslat, pro někoho ji složit a vyjádřit tak své pocity.

Písně také mohou sloužit k dobrému účelu, mohou pomoci někomu, kdo utrpěl od života vážné rány. Jednu charitativní píseň si dnes poslechneme. Jmenuje se We Are The World, napsali ji Michael Jackson a Lionel Richie, v roce 1985 ji nazpívala skupina pěveckých hvězd největšího kalibru v rámci pomoci hladovějící Africe.

Singl o nákladu 800 000 kusů byl během tří dní od vydání vyprodán a v následujících týdnech obsadil nejvyšší pozice v hitparádách po celém světě. Výtěžek byl určen pro Etiopii, která se tou dobou potýkala s následky extrémního sucha.

Natáčení proběhlo v noci z 28. ledna roku 1985, kdy byly vyhlašovány americké hudební ceny, a tak se mohlo právě v tento jedinečný den sejít tolik umělců najednou a zpívat My jsme svět. My jsme děti. My jsme Ti, kteří zjasňují den. Tak začněme dávat.

Písně se prodalo více než 20 milionů kusů, na pomoc údajně vynesla přes 390 milionů dolarů.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio