We love Šumava! Tisíce zasazených stromků jako důkaz

9. červen 2021 08:35, aktualizováno

8 tisíc buků vysadí v těchto dnech dobrovolníci na Železnorudsku, kteří se zapojili do projektu We love Šumava.

Lesy na Šumavě budou bohatší o tisíce nových stromů. Za dobrou myšlenkou stojí dva bratři ze Železné Rudy, Richard a Filip Brožovi. Na Šumavě mimo jiné rozmisťují ekoboxy s informacemi o době rozpadu některých odpadů, na vrchol Pancíře instalovali otevřené dveře, které se už se staly symbolem tohoto místa. A pravidelně také pořádají sázení stromků.

Dvakrát do roka se zhruba na deset dní uvolní do prodeje trička a mikiny s logem We love Šumava. Co triko, to strom, který si pak můžete, ale nemusíte sami zasadit. „Právě sázíme buky, každý si může zasadit kolik stromů chce, není to přesně vázané na počet zakoupených triček,“ vysvětlil Richard Brož.

Sázet přišla i rodina Benešova z Českých Budějovic. Malý Matěj popsal, jak jednoduché sázení je: „Vykopá se díra, pak se tam stromeček zasadí a zahrabe se.“ Také rodina z Dobřan přijela sázet, a to už podruhé. Cestou domů ještě zkontrolují, jak rostou stromečky z loňska. Někteří lidé si strom podepsali, nebo k němu připsali vzkaz. „Je to na biologickém papíru, který se za pár dnů rozloží a nebude tady nepořádek,“ vysvětlil Filip Brož.

13 tisíc stromů pro Šumavu

Místa k osázení určují Lesy České republiky, převezmou pak také péči o stromky. Zaplňují se holiny, které způsobil kůrovec, nebo starý les, který potřebuje obměnu. Všechny stromky jsou certifikované a pocházejí z Františkovy Vsi.

V červnu jsou v plánu celkem tři sázení, po nich už bude díky projektu We love Šumava v lesích na Železnorudsku celkem 13 tisíc nových stromků.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio