Willie Nelson: Always On My Mind

Když v Americe vyslovíte jméno Willie Nelson, zjistíte, že tohoto muže znají všichni. Je to totiž opravdová legenda americké country. Začínal jako muzikant v dechovém orchestru českých vystěhovalců a i ve svých 90 letech je stále produktivní.

Zná ho celá Amerika: rudé vlasy ve dvou copech lemují ošlehaný obličej. Jmenuje se Willie Nelson. Je zpěvákem, textařem, skladatelem, písničkářem, kytaristou a filmovým hercem s nezaměnitelný hlasem. Když byl malý, jeho rodiče se rozvedli, a tak jako nezletilý vyrůstal se svými prarodiči. Ti ho naučili několik akordů a tak už ve svých 15 letech se Willie stal kytaristou. V roce 1950 vstoupil k americkému válečnému letectvu a po vyřazení z armády se oženil s indiánkou z kmene Cherokee. Pracoval jako obchodník, ale stále více toužil věnovat se muzice, což se mu nakonec podařilo, když se stal moderátorem místní rozhlasové stanice ve Fort Worthu. Ve vysílání uváděl pravidelné country koncerty a navíc po nocích vystupoval v místních hospodách.

Později se usadil v Nashvillu a už ve svých osmadvaceti letech patřil k nejznámějším autorům stylu country a western. Jeho písně nejprve proslavily jiné zpěváky, až pak se rozhodl pro vlastní sólovou dráhu. Willie Nelson nevyniká mimořádnými hlasovými kvalitami. Mimořádnou osobnost z něj dělá to, jakým způsobem podává obsah textu. Dokáže jej sdělit tak, jakoby ho vyprávěl právě tomu posluchači, který jej nyní poslouchá, a nikomu jinému. Nelsonovy písně zpíval česky především Michal Tučný, připomeňme třeba Cesty toulavý, Všichni jsou už v Mexiku nebo Báječná ženská.

Řekni mi, že tvá sladká láska ještě nevyhasla, dej mi ještě jednu šanci zpívá legenda americké country hudby Willie Nelson.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.