Youssou N'Dour & Neneh Cherry: 7 seconds

2. říjen 2022

Představujeme jednoho z afrických známých zpěváků. Youssou N'Dour není ale jen muzikant. V roce 2000 byl nominován jako velvyslanec dobré vůle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství.

Kolik známe afrických zpěváků? Asi to nebude žádná sláva, ale pár bychom jich asi dali dohromady. Tak dejme tomu Miriam Makeba. To byla jihoafrická zpěvačka, známá také jako Mama Afrika. V roce 1965 byla první africkou zpěvačkou, která byla oceněná Grammy. Nebo dnes vysoce uznávaný Gerald Clark.

Senegalský interpret Youssou N'Dour nazpíval několik desítek vlastních alb a mnoho dalších, na kterých spoluúčinkoval s jinými muzikanty, jako byli Peter Gabriel, Sting, Paul Simon nebo Bruce Springsteen. Youssou N'Dourovi se povedlo vyvinout osobitý druh africké hudby, což mu vyneslo skvělou pověst nejen na černém kontinentu ale po celém světě. A též pochopitelně množství ocenění, která mu umožnila činnost i v dalších profesích jako film a nakonec i politika. Kandidoval na prezidenta Senegalu, ale nakonec získal místo zvláštního poradce prezidenta v hodnosti ministra. Měl za úkol propagovat zemi v zahraničí.

V devadesátém čtvrtém roce vydal Youssou N'Dour svůj největší mezinárodní hit, trojjazyčný snímek 7 Seconds, duet nazpívaný se švédskou zpěvačkou Neneh Cherry. Ve Francii se skladba držela na prvním místě 16 týdnů, což byl tehdy rekord. Název a refrén písně odkazují k prvním okamžikům života dítěte.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.