Z Hořovic do celého světa aneb Hořovické akordeony slaví 100 let!

28. září 2020

Významný podnik v Hořovicích slaví 100 let od svého vzniku. Jedná se o firmu vyrábějící světoznámé akordeony, která v současné době nese název Delicia accordions.

Historie výroby akordeonů v Hořovicích se začíná psát roku 1920, kdy se po návratu ze studií ve Vídni do samotné výroby pouští místní továrník Josef Kebrdle. Nejprve vyrábí ve svém rodném domku části akordeonů, které se následně posílají ke kompletaci na další místa, ale o několik let později už zaměstnává kolem čtyřiceti zaměstnanců a hudební nástroje, o které je velký zájem, se zde vyrábějí v kompletní podobě.

Podoba nástrojů se v čase měnila

Historické akordeony vyrobené v letech 1920-1930 měly zpočátku velmi zdobný charakter. Objevují se na nich kytičky, kamínky, bývají ručně vyřezávané, a tím pádem byly nákladné na výrobu. Během druhé světové války se však vzhled nástrojů změnil. Bylo totiž zapotřebí výrobu zlevnit. Nástroje se v tomto období více zakulacují a jednou z mála, nebo dokonce jedinou "ozdobou" je na nich nápis Kebrdle.

Výrobní postup zůstal zachován

Akordeony se dělí na chromatické, to jsou klávesové a knoflíkové, a na diatonické, takzvané heligonky. "Hra na heligonku by se mohla zdát, že bude těžší, ale naopak. Heligonka je velmi starý lidový nástroj, na který hráli hráči bez not," uvedla majitelka firmy Delicia accordions Stanislava Koutná. Výroba těchto hudebních nástrojů se za 100 let existence podniku nezměnila, co se změnilo, jsou některé využívané materiály. Výroba samotného akordeonu začíná v truhlárně, kde se musí vyrobit tělo nástroje, které se následně potáhne celuloidem. Mezitím probíhá výroba a lisování kovových dílů, které se smontují dohromady na montáži. "S klasickým akordeonem se sedí, aby nebyl těžký, aby nebyla velká váha na záda. Potom hráči, kteří chtějí vypadat atraktivně, s akordeonem stojí, běhají po pódiu, chodí mezi stoly a hrají. Většinou jsou to muži, protože ten akordeon unesou," řekla Stanislava Koutná.

Hořovická heligónka

V Hořovicích se na základě výroby heligonek koná již od druhé poloviny 70. let 20. století jedna významná akce pro širé okolí - Hořovická heligónka. Jejím konferenciérem je téměř od samého počátku pan Karel Vydra, který v minulosti působil po dlouhá léta například také jako ředitel nedaleké základní školy v Komárově. "V Hořovicích se nekonaly jenom Heligónky, ale také postupová soutěž hráčů na akordeony, a odtud se postupovalo do Caracasu, Klingenthalu, prostě tam, kde se mistrovství světa v té době zrovna konalo. Někteří z těch hořovických účastníků to mistrovství světa také vyhráli a dodnes patří mezi špičky hráčů na akordeon u nás v České republice," řekl Karel Vydra.

Vize do budoucna

"Delicia znamená "krásný, pěkný, příjemný", takže to vlastně spadá na naše akordeony," uvedla majitelka podniku, která doufá, že i v budoucnu bude mít firma mnoho spokojených zákazníků a také že získá novou generaci řemeslníků a zručných zaměstnanců, kterých tak, jako i v jiných odvětvích, bohužel ubývá. S tím souvisejí i plány na možné znovuotevření zdejšího učiliště, které bylo v minulosti uzavřeno.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio