Z kelímku vyrobené hopsající Vtipné kuře vás bude bavit

Plzeňská lektorka výtvarných technik Blanka Piškulová hračku vyrobenou z papírového kelímku pojmenovala Vtipné kuře. Jako první ji otestoval její pětiletý syn a z hopsajícího kuřátka byl nadšený.

„Můžete si celá rodina udělat každý své kelímkové kuře a dát si závody. My jsme si to se synem krásně užili,“ říká lektorka výtvarných technik Blanka Piškulová a se smíchem předvádí nadskakující hračku. Na Velikonoce se hodí právě kuře, slepička nebo zajíček, můžete si ale vytvořit i jiné zvířátko či příšerku.

Materiál:

papírový kelímek (měl by jít nahradit kelímkem od jogurtu)

barevné papíry (na kuře žlutá, červená a oranžová čtvrtka)

dekorační oči

peří

dvě plastová víčka od PET lahví

gumička o průměru 40 mm

lepidlo na papír

lepenka

tužka, pastelky

Postup:

Kelímek otočený dnem vzhůru ozdobíme podle své fantazie.

Pokud vyrábíme kuřátko nebo slepičku, vystřihneme si červený hřebínek, dvě žlutá křídla, oranžový zobáček a pod zobáček červený lalok.

Z peříček můžeme vyrobit chocholku a ocásek.

Když máme kelímek nazdobený, dole pod křídly ho na každé straně 2x prostřihneme, cca 0,5 cm střih, pak 1 cm mezera a znova 0,5 cm střih.

Víčka z PET lahví slepíme k sobě lepenkou, šroubovacími částmi k sobě. Vznikne nám váleček.

Na váleček přilepíme gumičku, a to uprostřed nahoře i dole. Strany gumičky jsou volné, zahákneme je za prostřihy. A je hotovo.

Kuřátko vezmeme do ruky a válečkem točíme tak, aby se gumička začala utahovat. Pak opatrně postavíme na stůl a pustíme kolečko. A kuře jedeeeee. :-D

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.