Z kláštera v Ostrově vznikl bytový komplex

29. srpen 2005

Stovky lidí zavítaly o víkendu do bývalého piaristického kláštera v Ostrově na Karlovarsku. Tamní radnice jej zrekonstruovala na obytný komplex, ve kterém je celkem 37 různě velkých bytů. Nejmenší má 40 metrů čtverečních, největší 120 metrů čtverečních. Renovace trvala tři roky a přišla na 60 milionů korun.

Většina bytů je atypických, některé mají křížovou klenbu, v dalších se zase dochovaly původní trámy. V každém bytě jsou plovoucí podlahy, kuchyňská linka se sporákem a vybavená koupelna. Celý areál navíc působí velmi klidných dojmem, uprostřed bývalých klášterních budov zůstal zachován volný prostor, kde jsou umístěny lavičky, což určitě uvítají hlavně maminky s malými dětmi.

Logo

Mnoho lidí poukazovalo na to, že v klášteře jsou vysoké stropy a silné zdi a mohl by být problém s vytápěním bytů. Architekti navrhli pro každý vlastní plynový kotel, který si nájemníci mohou regulovat podle svých potřeb. Kvůli silným zdem a vysokým stropům bude sice trvat delší dobu než se byty vytopí, teplo se v nich ale bude také dlouho držet.

Nájem radnice stanovila ve výši 51 korun z metr čtvereční, s tím, že nájemníci budou samozřejmě zvlášť platit služby a energie. Budoucí obyvatele nových bytů město pečlivě vybíralo. Museli mimo jiné doložit výši příjmů, aby měla radnice jistotu, že se do nadstandardních bytů nenastěhují neplatiči. Město ale počítá i s určitou migrací obyvatel kláštera. Důvodem může být třeba atypičnost bytů, kam si budou muset lidé nechat třeba vyrobit nábytek na míru.

Logo
autor: Andrea Bocková
Spustit audio