Z lesů v Plzeňském kraji se ztrácí dřevo. Na zloděje číhají fotopasti

6. červen 2022 14:18, aktualizováno

Městská policie v Plzni zastavila muže, který odvážel smrkovou kládu z Borského parku na elektrokole. A dřevo se ztrácí i v dalších lesích. Důvodem můžou být i rostoucí náklady na vytápění.

Pokácené dřevo mizí například z vrchu Chlum v Plzni na Doubravce. „Nedávno jsem viděl auto s kárkou, kam pán nakládal dříví. Nakonec se ukázalo, že to měl domluvené před několika měsíci, ale zapomněl to říct. Lidé neumí komunikovat,“ postěžoval si hajný Martin Bubeníček. „Zdražování krádežím pomáhá, nejvíc mizí dřevo u cesty. Na farnosti Karlovice během měsíce zmizelo pětatřicet borovic a tři duby, na jednom místě tak vznikla škoda třicet tisíc,“ uvedl hajný s tím, že už v lese nainstalovali fotopasti.

Některé dřevo si mohou lidé vzít, stačí se domluvit

Podle hajného v Blovicích Radka Šindeláře mizí zatím hlavně slabší kusy a soušky. „Máme ale strach, že při cenách paliva se bude krást ve větší míře,“ uvedl s tím, že některé dřevo si lidé mohou odnést z lesa legálně. „Jedná se o drobné úlomky nebo špice stromů zbylé po těžbě, konkrétně  o větve do síly sedmi centimetrů,“ upřesnil. Také podle Martina Bubeníčka je důležité se domluvit. „Rádi lidem poskytneme drobné dřevo po těžbě,“ řekl.

Krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová varovala, že u krádeže v hodnotě nad 10 tisíc korun hrozí pachateli odnětí svobody na dva roky. „Pokud je hodnota nižší, řeší se to jako přestupek proti majetku a pokuta se může vyšplhat do výše padesáti tisíc korun,“ řekla.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio