Z rozhledny v Mokré-Horákově dohlédnete až na Pálavu. Slavkovské bojiště je odtud jako na dlani

24. listopad 2023

Rozhledna nemusí být vysoká, pokud stojí na dobrém místě. Právě takovou mají v Mokré-Horákově na Brněnsku na jižní Moravě. Původně tam stát neměla. Ale při budování vodárenského objektu přišla projekční kancelář s nápadem postavit i vyhlídkovou věž. Z volně přístupné rozhledny můžete vidět slavkovské bojiště i nedaleký lom.

Rozhledna v Mokré-Horákově byla postavena v roce 2015 během stavby vodojemu. Původně se s její stavbou nepočítalo, ale projekční kancelář přišla s nápadem využít prostor i pro tento účel.

Vyhlídkovou věž tvoří kovová konstrukce s točitým roštovým schodištěm o výšce deseti metrů. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce sedmi a půl metru. Díky vhodnému umístění na kopci se z ní otevírá nádherný výhled do širokého okolí.

Jižním směrem lze spatřit samotnou obec Mokrá-Horákov, za ní pak slavkovské bojiště se slavným kopcem Žuráň a na horizontu Pavlovské vrchy, známé též jako Pálava. Severně se rozprostírá nedaleký kamenolom Mokrá.

Severním směrem se nachází kamenolom Mokrá

Rozhledna je volně přístupná po celý rok. Obdivovat okolní členitou krajinu tak lze během všech ročních období. Obec u rozhledny postavila i malé posezení se stříškou a na informační tabuli lze čerpat tipy na zajímavé výletní cíle v nejbližším okolí.

Obec Mokrá-Horákov leží na okraji Moravského krasu, a tak se pak od rozhledny můžete vydat třeba na pěkný výlet do Mariánského údolí, kde narazíte na řadu mlýnů, nebo k jeskyni jménem Pekárna.

Spustit audio