Za neočipovaného psa zaplatíte pokutu až 20 tisíc

13. leden 2020 11:35

Až na 20 000 korun se může vyšplhat pokuta za neočipovaného psa. Tuto povinnost nařizuje od nového roku novela veterinárního zákona. V Blovicích jsou zatím strážníci benevolentní.

Nemáte očipovaného psa? Pokud jste z Blovic na jižním Plzeňsku, od města nebo městských strážníků vám žádná pokuta nehrozí. A to i přesto, že od nového roku nařizuje povinné čipování novela veterinárního zákona. Ta je ale podle blovických radních i veterinářů nedomyšlená. Strážníci tak budou majitele psů bez čipů místo pokutování jen upozorňovat.

Podle strážníka městské policie Jana Hudáka, budou policisté majitele psů bez čipů zatím místo pokutování jen upozorňovat na povinnost danou novelou veterinárního zákona

„Pomocí čtečky se dozvíme číslo čipu a u veterináře pak v databázi zjistíme majitele psa,“ popsal, jak čtečka funguje blovický strážník Jan Hudák. Pokud zjistí, že pejsek čip nemá, zatím se prý nic neděje. „My to neřešíme jako přestupek, jen doporučíme majiteli, aby psa nechal očipovat, protože ze zákona by neměl pes být očkovaný proti vzteklině, pokud není načipovaný,“ dodal.

Chybí centrální registr

Majitelé psů pak můžou zamířit třeba k veterináři Pavlovi Sutnarovi. Ten připouští, že v závěru roku se zájem lidí o čipování několikanásobně zvýšil. Povinné čipování vnímá veterinář jako dobrou, ale nedotaženou myšlenku. Chybí totiž centrální registr psů a také povinná registrace. „Tím pádem padají všechny výhody čipu v případě ztráty psa,“ řekl.

Injekční stříkačka pro zavedení čipu

Zatím to tedy alespoň v Blovicích vypadá, že majitelům neočipovaných psů v nejbližších měsících žádný postih nehrozí. Za přestupky uvedené v městské vyhlášce pokuty pochopitelně hrozí. „My máme na vybraných místech povinnost, aby ten pes byl na vodítku,“ řekl starosta Robert Zelenka.

„Pokud městský policista použije čtečku a zjistí, že pes nebyl očipován, tak by mohl nahlásit tento přestupek na Státní veterinární správu. Zatím o tom ale neuvažujeme, v tuto chvíli by mi to přišlo spíš jako šikana občanů,“ myslí si starosta. Úpravu městské vyhlášky, která by zohlednila využití čipů třeba ke kontrole poplatků za psa, se město rozhodně až po vzniku celostátního registru.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio