Za noční návštěvy lednice může emoční hlad. Je potřeba mít emoce pod kontrolou, říká Petr Havlíček
Petr Havlíček se více než 30 let věnuje výživě a zdravému životnímu stylu. Radí, pomáhá, motivuje. Jak by měla vypadat zdravá večeře a platí stále jíst pětkrát denně? Jak moc nás formuje střevní mikrobiom?
„Každý potřebuje trochu něco jiného a jinak velké porce. Večeře by měla být primárně ze zdravých surovin a správně upravená. Dobře není krupicová kaše, chleba s máslem, ale ani jen zeleninový salát. K salátu to chce aspoň kousek pečiva, aby to bylo vyvážené.“
Pokud vás večer honí mlsná a chodíte navštěvovat lednici, ani správně vyvážená večeře vás v tom nezachrání. Může za to emoční hlad. „Roli hrají emoce – nuda, stesk nebo cokoli jiného. Pokud je nemáte pod kontrolou a jste zvyklí řešit to jídlem, zase půjdete do lednice. Emoce začínají v hlavě, takže potřebujete pracovat s myšlenkami. Myšlenky spouští emoce,“ vysvětluje výživový poradce, jak se efektivněji dostat ven ze začarovaného kruhu.
Jíst pětkrát denně, nebo půst?
Jak se říká, všeho s mírou. „Přílišné jezení asi nebyla nejšťastnější propagovaná metoda. Stačí snížit počet jídel na třikrát denně a už to umožňuje tělu snížit citlivost buněk vůči inzulínu i obnovit metabolickou flexibilitu. Půst má své výhody, ale každému nevyhovuje. Nicméně i těch 12 hodin bez jídla už přináší určitý efekt. Takže když mám večeři v sedm večer a snídám v sedm ráno, tak je to pro tělo příznivé.“
Půstů je mnoho druhů, ty nejstriktnější zakazují i pití. „Já se přikláním k tomu pít vodu, a pokud potřebujete kávu, tak si dejte i kávu, ale vyhněte se sacharidům.“
Mikrobiom se formuje ještě před narozením
Stravovací návyky našich dětí v dospělosti můžeme podle Petra Havlíčka ovlivnit poměrně zásadním způsobem. „Možná už jsem v tom trochu sociopat, ale když mi rodiče vodí děti s tím, že se ne úplně povedly a jsou takový oplácanější, tak jim říkám, ať nevodí děti, ale sebe. Protože to, proč je dítě v tomhle stavu, je do značné míry zásluha rodičů. To dítě nejí nic jiného než to, co oni,“ čílí se výživový poradce.
Podle něj dítě navnímává nejen stravování, ale také jakým způsobem se v rodině jí. Jestli jídlo sdílíme u stolu, povídáme si, nebo ho zhltneme u počítače či televize.
„Stravování nás formuje a souvisí to se střevním mikrobiomem. Myslet bychom na to měli už před početím. Prvních tisíc dnů od početí jsou zcela kritické pro vývoj střevního mikrobiomu. Dnes už se mu říká virtuální orgán, protože v něm vzniká tisíce chemických látek, včetně neurotransmiterů, které komunikují s nervovým a imunitním systémem. Mikrobiom je tak svázaný s fyzickým i mentálním zdravím. A pokud to v dětství podceníme a nekrmíme dítě tak, aby se mikrobiom vyvíjel dobře a zdravě, pak těch šancí na změnu už moc není.“
„Sladkosti dnes prokazatelně zvyšují závislost, protože zvyšují produkci dopaminu. Ten dodává pocit libosti a bažení. Takže pokud to spojíte ještě s tím ‚jé tobě není dobře, dej si čokoládičku‘, učíte dítě, že je to odměna, útěcha a kdykoli je něco špatně, je naučené řešit to jídlem.“
Umí on svým dětem říct jasné ne? Jak se dívá na trend nealkoholického alkoholu? Proč už nechodí nakupovat? Jak bojuje se stresem nebo nepohodou? Umí občas zahřešit? Poslechněte si v pořadu Alex a host.
Související
-
Mikrobiom je klíčový pro zdraví člověka. Ovlivňuje náš trávicí trakt i psychiku
Na sobotu 27. června připadl letos Světový den mikrobiomu. Tentokrát se do oslav mikrobiálního osídlení lidského těla zapojuje i Česko.
-
Kateřina Cajthamlová: Žlučník můžete podráždit i hladověním. Přerušovaný půst je nezdravá móda
Žlučník je jedna z částí těla, kterou máme tendenci ignorovat. Když funguje dobře, ani o něm nevíme. Jeho úkolem je koncentrovat žluč z jater. A k čemu vlastně žluč slouží?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka