Za přírodou do Borku u Tachova

16. září 2020 07:00

Hadník, broukoviště nebo ptačník. Tohle všechno si můžete hodně zblízka prohlédnout v novém naučném místě v takzvaných Boreckých tůních na Tachovsku.

O něco blíž přírodě se můžete dostat nedaleko Borku u Tachova. Na místních mokrých loukách totiž vzniklo nové naučné místo Borecké tůně. Kromě tůní tu jsou umělá útočiště pro hady, ještěrky nebo hmyz.

První tůňky v takzvaném biokoridoru tu vznikly už před deseti lety. Ale po té době už se pomalu zazemňují, takže se proměňují zpátky na louku. Právě proto tady ochránci přírody v minulém roce začali budovat nové tůně. To je ideální místo pro řadu obojživelníků - skokana zeleného, rosničku, čolky a do vody se nebojí ani užovka obojková.

Bydlení pro hady a brouky

Na místě je k vidění třeba hadník, tedy takový kompost pro hady. Okolo něj je dřevěná kulatina a uvnitř větve, posekaná tráva, piliny, štěpka a také pár kamenů. V určitém okamžiku je to ideální místo pro hady, aby tu nakladli vejce. Zároveň tu je pro hady připravené zimoviště - díra v zemi plná kamení. Kromě užovky obojkové a hladké může hadník využít také ještěrka živorodá nebo slepýš.

Pokochat se lidé mohou také broukovištěm. To jsou kusy starých poražených stromů. Kdyby se v lese právě tohle dřevo nechalo, mohly se tam některé larvy vyvíjet až tři roky. Jenže pokud je to les určený pro těžbu dřeva, klády se odvezou a brouci mají smůlu.

Zábava pro děti

Zvídavým návštěvníkům slouží infotabule, tu si mohou nejen přečíst, ale i osahat. Jsou tu makety kostry žáby, vajíčka nebo pulci. Samozřejmě nechybí spousta informací. Na dalších panelech je třeba pexeso nebo posuvné hranoly, ze kterých si asi především děti můžou sestavit 12 zvířat - třeba ještěrku, vážku nebo hada.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio