Za původem slova orloj stojí řečtina

5. září 2022

Jak vlastně vznikl název orloj? Je snad tradiční součástí výzdoby tohoto stroje nějaký orel?

Slova orloj a orel spolu vůbec nesouvisejí. Orel je slovo praslovanského původu, považujeme ho tedy za slovo domácí. Naproti tomu slovo orloj domácí není. Do češtiny se dostalo z němčiny, kde existovalo v podobě orlai, orlei nebo urlei. Ani tam ale není jeho původ. Ve skutečnosti jde o zkomoleninu latinského slova horologium, které neslo význam „stroj na sdělování času“, „časostroj“, zkrátka hodiny.

Možná si řeknete – a jsme doma, za původ slova orloj mohou Římani, ale i oni si toto slovo, stejně jako mnoho jiných slov, vypůjčili, a to od Řeků. V řečtině existovalo slovo hōrológion se stejným významem, tedy hodiny. I toto slovo je složené, a to ze slova horā, slova lógos a zdrobňovací přípony -ion. Slovo horā později také přešlo do latiny. Znamená čas, období, roční nebo denní dobu. Vyskytovalo se i ve staré franštině a dnes ho známe z angličtiny, kam přicestovalo v polovině 14. století, v podobě slova hour s významem hodina. Slovo logos nám také není neznámé. Ve staré řečtině znamenalo řeč, sdělování, úvaha apod. Do dalších jazyků se promítlo v podobě přípony -logie, kterou vidíme např. ve slovech astrologie, geologie, psychologie, teologie a podobně. U původu slova orloj stojí tedy starořecké slovo hōrológion.

Hōrológion zní skoro jako horoskop

Na rozdíl od orla slovo horoskop s orlojem souvisí. Jeho první část tvoří opět lexém horo-, o , druhou část pak lexém -skop, který nese význam sledovat nebo pozorovat něco (známe ho například ze slov jako mikroskop, stetoskop nebo gyroskop a také jako příponu -skopie v cizích slovech označujících názvy oborů, které se pozorováním něčeho zabývají (např. daktyloskopie, gastroskopie nebo endoskopie).

Za původem slova horoskop se musíme vypravit do Egypta. I staří Egypťané si totiž často půjčovali slova od Římanů a Řeků. Ve starém Egyptě byl horoskop kněz, který měl za úkol sledovat pohyby hvězd, měřit čas a ohlašovat hodiny příznivé nebo nepříznivé pro zamýšlené dílo. Horoskop byl tedy název povolání, které mělo co do činění s časem a jeho sledováním. Později se význam slova posunul a v češtině tak horoskop chápeme jako schéma postavení hvězd, Slunce, Měsíce a planet v určitém okamžiku, ze kterého astrologové předpovídají lidský osud. Přeneseně pak tímto slovem označujeme i výsledný text předpovědi.

Slova orloj a horoskop nám tak připomínají, že naši předci přemýšleli o čase v souvislosti s pohybem nebeských těles i s předpovídáním osudu.

autoři: Stanislav Jurík , Růžena Písková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio