Za retro poklady se vypravte do Černošína

14. duben 2022 19:10, aktualizováno

Hráli jste si jako malí s igráčky nebo Rubikovou kostkou? A pamatujete mýdlo na holení? Zajímavou retro výstavu můžete navštívit v muzeu v Černošíně na Tachovsku.

Pokud si chcete zavzpomínat na minulé století, vyrazte na retro výstavu v černošínském muzeu. Jsou tam vzpomínkové předměty zhruba od šedesátých až po devadesátá léta minulého století. Poklady po rodičích a prarodičích tady vystavují sběratelé Jan Nuhlíček a Helena Kokrmentová z Kladrub. Některé předměty dokázali nasbírat sami, jiné mají od přátel.

Celkem šest naplněných vitrín a také plakáty ze škol nebo čekáren lékařů, hračky, pohledy, odznaky nebo vánoční ozdoby. To vše je sběratelskou vášní Jana Nuhlíčka. „Třeba igráčci se už vyrábějí znovu, já mám ale rád ty původní. Moji rodiče je používali jako úplatky, když mě na výletě chtěli dostat na nějaký kopec,“ vzpomínal. Na výstavě si lidé prohlédnou třeba samolepky z továrny Solo Sušice, starý holicí strojek, mikrofon a další poklady. „Pohlednice sbírá moje žena Helenka,“ prozradil Jan.

Zavzpomínat na minulé století a na hračky nebo předměty denní potřeby ze svého dětství mohou výletníci v černošínském muzeu. A to vždy od úterka do soboty mezi 10. a 16. hodinou. Pokud se v muzeu nedozvoní, stačí si vyzvednout průvodce na tamním městském úřadě.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio