Zabijačkový guláš Partička od Ireny Boháčové jsou hody pro masožravce

Několik druhů masa, síla cibulky, česneku, majoránky a koření. To je zabíjačkový guláš Partička od Ireny Boháčové z Krásné Lípy. Patří do něj několik druhů vnitřností a žádná mletá paprika. Budete si chtít přidat.

Ingredience
  • 500 g vepřové plece
  • 250 g vepřového bůčku
  • 500 g vepřové krkovice
  • 300 g vepřových jater
  • 2 vepřové ledvinky
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g iberijského sádla
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/8 celeru
  • ½ petržele
  • 1 litr vývaru
  • 300 ml mléka
  • 3 krajíce chleba (jenom střídka na zahuštění)
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 špetky soli
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička čerstvé majoránky
  • 1 lžička červeného pepře (vločky)

Postup

Ledvinky překrojíme podélně a očistíme je od bílých blanek. Nakrájíme na půlměsíčky a spaříme je vařicí vodou. Takto propláchnuté ledvinky naložíme do mléka na dvě až tři hodiny.

Do hrnce dáme rozehřát sádlo, na kterém orestujeme cibulku nakrájenou nahrubo.

Pak přidáme zeleninu: nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Restujeme tak 10 minut. Ze zeleniny se odpaří voda a zezlátne. Pořád mícháme.

Na závěr přihodíme na pár minut slaninu, která celou směs ovoní.

Maso si nakrájíme přibližně na stejně velké kousky, je to tedy bůček, krkovice a plecko. A orestujeme ho na zelenině s tukem dozlatova. Kdyby se tam všechno maso nevešlo, je lepší si ve druhém kastrolu na tuku orestovat zbylé maso, abychom úplně neudusili zeleninu.

Zatímco se nám restuje maso se zeleninou, cibulí a slaninou, připravíme si ledvinky. Ledvinky přecedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a dáme restovat k masu. Ledvinky se zatáhnou stejně jako maso.

Přidáme bobkový list, kmín, pepř, nové koření, jalovec, sůl a lžičku červeného pepře vločky. Podlijeme dvěma až třemi deci vývaru.

Pod pokličkou dusíme 40 minut doměkka. Potom guláš dochutíme nadrobno nasekaným česnekem. Přilijeme ještě trochu vývaru a povaříme.

V samém závěru přidáme na troše sádla orestovaná játra a společně provaříme 10 minut. Dochutíme majoránkou a zahustíme chlebovou střídkou.

Irena Boháčová

Guláš se jmenoval Partička od té doby, co si paní Irena pamatuje. Bylo jí pět let, když se dělávala u nich v rodině zabíjačka. Řezník vařil pro přítomné zabijačkový guláš z ořezu a vnitřností. Paní Irena věří, že si pochutnáte i vy.

Přichystala nám stůl plný pohoštění. Usmažily řízky, připravila jednohubky, chlebíčky, pomazánku, upekla koláč a nabídla také pití z místních pivovarů. Užili jsme si kulinární odpoledne.

Irena Boháčová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo