Začal Evropský testovací týden. Rizikové osoby mohou podstoupit testy HIV i žloutenky

25. listopad 2019 09:35
Zprávy

V Plzeňském kraji je letos pět osob nově nakažených virem HIV. Od poloviny 80. let, kdy byla tahle nemoc poprvé diagnostikována, je to podle údajů epidemiologů v kraji celkem 126 případů. Pokud si z nějakého důvodu nejste jisti svým zdravím, můžete se nechat vyšetřit třeba právě během Evropského týdne testování na HIV a žloutenky.

„Mezi novými případy v našem kraji je velký počet cizinců a nepochybně to souvisí s tím, že je u nás hodně cizinců, kteří zde dlouhodobě pracují. Podobně jako jinde mezi infikovanými převládají homosexuální muži. To je klíčová skupina, na kterou se soustřeďujeme v oblasti prevence,“ uvedl prof. Petr Pazdiora, přednosta Ústavu epidemiologie Fakultní nemocnice Plzeň. Podle něj do roku 2016 případy přibývaly, v letech 2017 a 2018 došlo k poklesu. Letos se zdá, že loňská čísla budou opět vyšší.

„Výrazně se zkvalitňuje léčba a zvyšuje se její rozsah. Přechází se od aplikace léků několikrát denně na jednou denně. A existují i preparáty, které stačí aplikovat dokonce jen jednou za měsíc,“ popsal prof. Pazdiora. Léčba je kvalitnější a určitě to vede ke zkvalitnění života infikovaných lidí. Dožívají se také daleko vyššího věku než třeba před deseti lety.

Test zabere asi 15 minut

Do Evropského testovacího týdne se zapojuje Oddělení epidemiologie FN Plzeň, které sídlí ve Skrétově ulici. Přijít můžete také do některé z HIV poraden Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. V Plzeňském kraji najdete jeho HIV poradny v ulici 17. listopadu u Polikliniky Bory a v Klatovech na poliklinice v ulici Pod Nemocnicí.

„Samotné testování je jednoduchý a krátký proces. Zájemce o test se v ordinaci zdrží asi patnáct minut,“ dodává MUDr. Daniela Fránová, která poradny HIV/AIDS na zdravotním ústavu vede. „Nechat se otestovat může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV – zejména prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog,“ vysvětluje.

Testování je jedinou cestou, jak infekci HIV odhalit. Včasná diagnostika má zásadní význam pro účinnou léčbu. Ta může zajistit srovnatelnou kvalitu života HIV pozitivních osob jako u osob neinfikovaných, zároveň zabraňuje dalšímu šíření nemoci.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio