Začala další etapa pyrotechnické očisty Brd

10. květen 2023 14:40, aktualizováno

V Brdech v úterý 9. května začala další etapa očisty bývalého vojenského újezdu od nevybuchlé munice. Celkem 15 vojáků z ženijního pluku v Bechyni pracuje v oblasti od vrchu Kočka po Padrťské pláně.

Pyrotechnická očista brd

„Každý rok začíná očista v dubnu až květnu a končí zhruba v listopadu, podle počasí. My nyní pokračujeme v souladu s plánem Vojenských lesů a statků ČR s prostory, které jsou na letošní rok připraveny,“ uvedl podplukovník Jan Štypčák.

Jedná se o takzvanou hloubkovou očistu, to znamená, že armádní specialisté hledají munici až do hloubky 30 centimetrů. Při samotné asanaci jdou hledači v takzvané rojnici ve vytyčeném prostoru, v němž pátrají po cílovém kovu. K jeho odhalení používají ruční detektor a k bližší identifikaci ruční „dohledávačku“. „Nejvíc nás matou zátky od piva. Ty totiž vyluzují krásný barevný zvuk a tím pádem to vypadá, že jsme opravdu něco našli, opak je ale pravdou,“ prozradil nadporučík Luboš Mrzena.

Práce pyrotechniků je velmi nebezpečná vzhledem k tomu, že jde o manipulaci s municí, která, byť na místě leží ve většině případů od druhé světové války, je stále funkční. Jakýkoliv pohyb by ji mohl iniciovat a mohlo by dojít k výbuchu. Proces očisty by pak mohl být ohrožující i pro veřejnost. Přes území, kde vojáci pracují, vede turistická cesta, prostor je proto obehnaný páskou a najdeme zde výstražné cedule „bezpečnostní pásmo“, „přísný zákaz vstupu“ a „nebezpečí ohrožení života“. „Chtěl bych apelovat na všechny turisty, kteří se do Brd chystají, aby tato označení respektovali,“ řekl Luboš Mrzena.

Očištění bývalého vojenského újezdu od munice je běh na dlouhou trať. Kdy bude vše hotovo, zatím nelze odhadnout.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio