Začala osvětová kampaň Antibiotický týden

19. listopad 2019 11:35

Ve více než tisícovce lékáren po celém Česku lékárníci radí, jak správně užívat antibiotika. Osvětu ale lékárníci dělají celoročně a už prý přinesla své ovoce.

Odborníci v lékárnách radí, jak správně užívat antibiotika. Vybrané lékárny se tak připojily k Antibiotickému týdnu, tuto osvětovou akci pořádá tuzemská lékárnická komora. V České republice se zapojila více než tisícovka lékáren, mezi jinými lékárny v klatovské a domažlické nemocnici, v Plzni například lékárny v Husově ulici nebo v ulici Terezie Brzkové.

Právě v lékárně na Skvrňanech lidé od rána dostávali letáčky s informacemi a také konkrétní rady lékárníků. O akci informují také plakáty na dveřích. Pacienti prý nejvíce chodili ráno rovnou z ambulancí praktických lékařů.

Osvěta už má své výsledky

Vedoucí lékárny RNDr. Doležal potvrdil, že v poslední době se znalosti lidí hodně zlepšily. Pacienti vědí, že antibiotika nezabírají na virová onemocnění, tolik se jich nedožadují při sebemenší viróze a vědí, že není možné si naordinovat svévolně léky, které zbyly doma.

Osvětu ale lékárníci provádějí celoročně, upozorňují, že je potřeba udržovat intervaly při užívání antibiotik, že je nutné léky vždy dobrat podle rady lékaře a nepřestat v momentě, kdy se pacientovi uleví.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio