Začala pěstovat mikrobylinky na balkóně, teď je držitelkou ocenění Regionální potravina
Paní Olga Novak z Karlových Varů pěstuje mikrobylinky. Vše začalo v době covidu vypěstováním ředkvičky a hrášku, které zachutnaly jejím dětem. Teď paní Olga nabízí mikrobylinky jednotlivcům i restauracím a hotelům v kraji.
Hrášek, ředkvičky, slunečnice, brokolice a další mikrobylinky pěstuje na své farmě v Karlových Varech paní Olga Novak. Začala s tím v době pandemie koronaviru doma na balkóně. „Byla jsem na mateřské dovolené a přemýšlela jsem, jak bych mohla využít čas. Inspiraci jsem našla na internetu, dočetla jsem se, že mikrobylinky jsou chutné, zdravé a navíc není tak složité je vypěstovat. A tak jsem si s dětmi založila malou zahrádku,“ vypráví paní Olga.
Časem zjistila, že mikrobylinky používají i v restauracích. A tak se zrodila myšlenka na rozjezd vlastního podnikání. Oslovila několik šéfkuchařů a domluvila se s nimi na spolupráci.
Dnes Olga Novak dodává mikrobylinky do restaurací i hotelů. Zakoupit si je u ní ale mohou i jednotlivci. Těm navíc ráda poradí s pěstováním v rámci workshopů, které pořádá. Největší zájem mají kupující o hrášek. A právě hrášek Olgy Novak získal ve své kategorii titul Regionální potravina Karlovarského kraje.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.