Začala pěstovat mikrobylinky na balkóně, teď je držitelkou ocenění Regionální potravina

15. červenec 2024

Paní Olga Novak z Karlových Varů pěstuje mikrobylinky. Vše začalo v době covidu vypěstováním ředkvičky a hrášku, které zachutnaly jejím dětem. Teď paní Olga nabízí mikrobylinky jednotlivcům i restauracím a hotelům v kraji.

Hrášek, ředkvičky, slunečnice, brokolice a další mikrobylinky pěstuje na své farmě v Karlových Varech paní Olga Novak. Začala s tím v době pandemie koronaviru doma na balkóně. „Byla jsem na mateřské dovolené a přemýšlela jsem, jak bych mohla využít čas. Inspiraci jsem našla na internetu, dočetla jsem se, že mikrobylinky jsou chutné, zdravé a navíc není tak složité je vypěstovat. A tak jsem si s dětmi založila malou zahrádku,“ vypráví paní Olga.

Olga Novak začala s pěstováním mikrobylinek na balkoně

Časem zjistila, že mikrobylinky používají i v restauracích. A tak se zrodila myšlenka na rozjezd vlastního podnikání. Oslovila několik šéfkuchařů a domluvila se s nimi na spolupráci.

Dnes Olga Novak dodává mikrobylinky do restaurací i hotelů. Zakoupit si je u ní ale mohou i jednotlivci. Těm navíc ráda poradí s pěstováním v rámci workshopů, které pořádá. Největší zájem mají kupující o hrášek. A právě hrášek Olgy Novak získal ve své kategorii titul Regionální potravina Karlovarského kraje.

autoři: Andrea Strohmaierová , abk
Spustit audio