Záchranáři nacvičovali při havárii autobusu u Všerub na Plzeňsku

29. květen 2012

Tísňová linka 112 v pondělí přijala oznámení, že u obce Všeruby na Plzeňsku se zřítil ze srázu a následně převrátil na bok autobus se 30 cestujícími. K nehodě okamžitě vyjeli záchranáři, hasiči i policisté. Naštěstí šlo jen o taktické cvičení, které mělo prověřit, jak by v případě opravdové dopravní nehody obstál integrovaný záchranný systém.

Šlo o nácvik nehody na hlavním tahu z Plzně na Karlovy Vary u odbočky na Čeminy. Aby nebyl zablokovaný provoz na hlavním tahu, tak cvičení probíhalo na uzavřené silnici III ze Všerub ve směru k zemědělskému objektu, kde se zřítil dálkový autobus ze srázu a zůstal na boku.

Na místě zasahovlo 135 hasičů, záchranářů a policistů. Z převráceného vozidla vyprostili postupně 31 cestujících, z nichž někteří utrpěli těžká, středně těžká nebo lehká zranění. Na místě byla také letecká záchranná služba s vrtulníkem. Hasiči, zdravotníci a policisté si měli především vyzkoušet spolupráci při zásahu u mimořádné události, kde je více zraněných. Procvičovali také, jak funguje řízení jednotlivých jednotek systému, jak funguje traumatologický plán a jak je funkční spolupráce s nemocnicemi, které přijímaly raněné.

Cvičení záchranářů při nehodě autobusu

Policisté zajistili společně s hasiči místo nehody, hasiči provedli protipožární opatření, aby autobus nezačal hořet, po stabilizaci havarovaného autobusu zdravotníci vyprošťovali zaklíněné osoby a třídili je metodou START. Zkratka Snadná Terapie A Rychlé Třídění je metoda, která se používá při větším počtu raněných, kdy zdravotníci třídí jednotlivé raněné podle jednoduchých příznaků do čtyř skupin.

Označují je barevnými visačkami: červenými ty, kteří potřebují okamžitou pomoc, kteří jsou v ohrožení života, žlutou visačkou ty, kteří potřebují transport do nemocnice, ale nejsou v ohrožení života, zelenou ty, kteří jsou sice zranění, ale můžou počkat a černou visačkou ty, kterým už není pomoci.

autor: lum
Spustit audio