Záchrannou stanici živočichů v Plzni - Doubravce čeká proměna

5. leden 2023 10:40, aktualizováno

Po letech fungování v nevyhovujících podmínkách se chystá rozšíření a modernizace záchranné stanice živočichů v Plzni - Doubravce. Zastupitelé města dali zelenou změně územního plánu, který byl dosud překážkou.

Záchranná stanice živočichů se promění na moderní areál s odpovídajícím zázemím. Zvířecí záchranáři fungují v nevyhovujících podmínkách ve stísněných dřevěných objektech v Zábělské ulici už třicet let. Každý rok přitom vyjíždějí k až tisícovce zásahů, při kterých pomáhají divoce žijícím ptákům a dalším zvířatům po celém kraji.

Zastupitelé Plzně už rozhodli o změně územního plánu, který byl dosud administrativní překážkou. „Proces změny plánu je již v běhu. Až se stanici podaří získat stavební povolení, jsme připraveni projekt podpořit také finančně,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar. Podporu při získání pozemku i jednání o změně územního plánu měla stanice také na obvodní radnici v Doubravce. Dle starosty Tomáš Soukupa vedení obvodu vnímá záchrannou stanici jako mimořádnou službu celému Plzeňskému kraji.

„Máme k dispozici pozemek o rozloze zhruba 1 300 m². Zatím využíváme jen polovinu, současná stanice se nachází uprostřed. V plánu je výrazné rozšíření. Do pozemku zasahuje svah, počítáme tedy s terénními úpravami. Vzniknout by měla mimo jiné nová budova, kam se přesunou provozní místnost, šatna, sociální a technické zázemí i expozice. Na ty by měl navazovat volný prostor venkovní učebny. V další části areálu pak plánujeme voliéry,“ popsal vedoucí záchranné stanice Karel Makoň. Přáním všech, kteří se podílejí na chodu stanice, je, aby zemní práce začaly ještě letos.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio