Žáci devátých tříd se rozhodují, kam dál. Na výběr mají desítky středních škol a učilišť

Kam s ním nebo kam s ní? Tuto tak trochu nerudovskou otázku si teď pokládají v mnoha rodinách. Má jít syn nebo dcera po škole na učiliště nebo na střední školu? A jaký obor vybrat, aby absolvent našel dobře placené místo a neskončil na úřadu práce.

Stále častěji slýcháme o podpoře technického vzdělávání. Přibývají továrny, které potřebují především manuálně zručné lidi. Například elektronické učiliště v Plzni se snaží přilákat budoucí žáky už od útlého věku.

„Začíná to tím, že k nám chodí například děti ze základních škol na technické kroužky. Pro základní školy pořádáme také technické dopoledne. Myslím si, že tyto akce pomalu směrují děti na technické obory. Méně se jich bojí a zájem o ně se začíná se trochu zvětšovat,“ říká ředitel školy Jaroslav Černý.

Podle ředitele Střední průmyslové školy dopravní v Plzni Jiřího Svobody stále v některých lidech přetrvává pocit, že výuční list je méně než maturita. Uvedl, jak si například jedna dívka zkoušela autolakýrnické práce a o činnost projevila zájem. Naděje ale zhatila maminka dívky, které se nelíbilo, že je obor bez maturity.

Ředitel plzeňského elektrotechnického učiliště Jaroslav Černý upozorňuje na trend posledních let. V regionu schází pracovní síla a některé firmy se proto obrací i na žáky se základním vzděláním. „Po absolvování základní školy nenastoupí děti na žádnou střední školu, ale jdou přímo do práce. Jedná se pravděpodobně o pomocné práce ve firmách. Na místo studia pracují. Je to špatné a ty děti budou na školách nepochybně chybět,“ popsal. Podle ředitele budou mít žáci bez středního vzdělání v budoucnu problém sehnat práci.

Výuční list nebo maturita, studenti mají možnost volby

Ve snaze přilákat žáky nabízí některé školy a některá učiliště kombinovanou formu. Během čtyř let mohou žáci získat výuční list i maturitu. Novinku testuje ministerstvo školství také na elektrotechnickém učilišti v Plzni-Skvrňanech. Dosud škola tento experiment vyzkoušela u oboru Mechanik elektrotechnik, letos nově i u oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení.

„V rámci studia čtyřletého oboru, po úspěšném absolvování třetího ročníku, se mohou studenti přihlásit k závěrečné zkoušce a získat výuční list. Následně je možné pokračovat studiem čtvrtého ročníku, který zakončí maturitní zkouškou,“ popsal ředitel učiliště Jaroslav Černý.

Od září otevře čtyřletý obor s výučním listem a maturitou i Střední průmyslová škola dopravní v Plzni. Půjde o kombinaci učebního oboru Mechanik opravář silničních vozidel a maturitního oboru Autotronik.

autor: lum
Spustit audio