Žáci z klatovské základní školy poprvé tráví lyžařský kurz za hranicemi

28. únor 2023 19:57, aktualizováno

Vůbec poprvé mají děti z klatovské základní školy v Čapkově ulici lyžařský kurz za hranicemi. Tráví ho v Německu poblíž Velkého Javoru. Jak moc se cenově liší od kurzů na české straně?

„Chtěli jsme, aby si žáci zkusili něco nového a užili si kurz v trochu jiných podmínkách, Javor je přece jen lepší na lyžování i příjemnější na vyžití,“ řekl instruktor Daniel Javorský. Děti lyžují na Velkém Javoru a bydlí v obci Brennes nedaleko sjezdovky, v penzionu, který má českou majitelku. Doprava se vyřešila poměrně jednoduše – bagáž svezlo na místo určení velké auto, sami žáci spolu s instruktory jeli hodinu vlakem z Klatov na hraniční nádraží v Alžbětíně a následně skibusem nahoru na Javor.

Ski areál Großen Arber, Velký Javor, Šumava

„Co se týče srovnání nákladů na kurz na Javoru a na Železnorudsku, jejich výše je podobná. Za lyžák na německé straně zaplatil každý žák za celodenní stravu a ubytování tisíc korun na den, na té české by to vyšlo jen asi o 200 korun levněji,“ uvedl Daniel Javorský.

Klatovská základní škola připravuje ještě jeden běžný lyžařský kurz zhruba pro 30 žáků. Ten už se ale bude konat na české straně Šumavy na Špičáku.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio