Žáci z klatovských škol zpracovali reportáže o životě pamětníků

5. březen 2023 16:13, aktualizováno

Jaký byl život pamětníků, jak je ovlivnila doba a minulý režim? I o tom byly reportáže, které zpracovaly děti z klatovských základních škol a gymnázia v projektu Příběhy našich sousedů neziskové organizace Post Bellum. Před pamětníky a dalšími diváky je pak předvedly v klatovském divadle.

Klatovští žáci při prezentaci projektu Příběhy našich sousedů

Dcera statkářů, věřící učitel nebo dcera židovských rodičů, kteří jako jediní z rodiny přežili holocaust. I tito pamětníci se stali hrdiny Příběhů našich sousedů. V rámci vzdělávacího projektu měli žáci za úkol setkat se s pamětníkem, kterého nějak poznamenaly minulé režimy, toho vyzpovídat, natočit jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec natočit rozhlasovou nebo video reportáž. Tu pak autoři předvedli na závěrečné prezentaci v klatovském divadle.

„Hlavním tématem programu, který je určen žákům osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií, je propojování generací. Děti mají možnost nahlédnout do života pamětníků a díky tomu získají mimo jiné reálnou představu o dění v minulosti,“ uvádí koordinátorka projektu Petra Hoblová.

Klatovští žáci při prezentaci projektu Příběhy našich sousedů

Klatovští studenti zpracovali příběhy celkem sedmi pamětníků: Libuše Votrubcové, Věry Kantové, Viktorie Fajcové, Josefa Krátila, Hany Volejníkové, Jiřího Chvojky a Vlastimila Zwiefelhofera. „Byla to pro nás opravdu zajímavá práce, hlavně co se týče vyprávění o pobytu rodičů paní Věry v koncentračním táboře a o jejich znovushledání po válce,“ popsali studenti gymnázia, kteří zpracovali příběh Věry Kantové.

„Nás zaujal třeba sňatek domluvený rodiči. Myslely jsme totiž, že to se dělo naposledy někdy v 18. století. A moc se nám líbilo, jakou sílu do života paní Viktorie vložila a zároveň nikdy neztratila svou milou, pozitivní a veselou povahu,“ uvedly žákyně z deváté třídy základní školy v Plánické ulici, jejichž pamětnicí byla Viktorie Fajcová. Ta doplnila: „Děvčata příběh zpracovala moc hezky, s lidským přístupem. Projekt se mi líbí, je důležité, aby se spolu generace setkávaly, mohou se navzájem obohatit.“

Všechny studentské práce, a to nejen z Klatovska, ale z celé České republiky, jsou běžně dostupné na webu Příběhy našich sousedů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio